Hlavní obsah

Jak se vyhnout přibírání během menopauzy

Jedním z mnoha nežádoucích účinků menopauzy je přibírání na váze. To je navíc mnohdy špatně řešitelné, jelikož na vině může být kromě zpomaleného metabolismu mnoho dalších faktorů. Jak si udržet štíhlou linii i po padesátce?

Foto: Profimedia.cz

Přibírání během menopauzy není ničím neobvyklým.

Článek

„Hormonální změny, které ženy zažívají v letech před nástupem menopauzy, mohou mít dopad jak na samotné přibírání na váze, tak na to, kolik ve výsledku přibereme,“ říká odbornice na zdravou výživu Tamara Willnerová.

„Kombinace pomalejšího metabolismu a změn v oblasti stresových hormonů může mít za následek zvýšení hmotnosti a ukládání tuků v oblasti břicha,“ dodává.

S dietami opatrně

Spíše než drastické diety je lepší naučit se poslouchat své vlastní tělo a jíst nutričně vyvážené potraviny.

„Nejdůležitější věcí, kterou si musíte pamatovat, je to, že vaše tělo prochází během menopauzy významnými změnami a je proto důležité být k němu laskavá. Přestože je váha jedním z ukazatelů zdraví, naše duševní pohoda a celková kondice jsou stejně důležité,“ říká Willnerová.

Jednoduché triky, které vám pomohou přestat s večerním přejídáním

Zdraví

Jak snížit chutě

Ukládání tuků v oblasti střední části těla je spojeno s inzulínovou rezistencí, která má za následek, že naše hladina cukru v krvi zůstane trvale vysoká, což dále podporuje ukládání tuků.

Nejlepším způsobem, jak dlouhodobě kontrolovat hladinu cukru v krvi, je konzumovat stravu se sníženým obsahem sacharidů, a naopak zvýšeným příjmem bílkovin (kuřecí maso, tofu nebo vejce) a zdravých tuků (losos, avokádo nebo olivový olej. Ty se tráví pomaleji než sacharidy, což v praxi znamená menší hlad a snížení chutí na nezdravá jídla, které mohou být během menopauzy silnější.

Chutě na sladké mohou také souviset také s nevyspáním či únavou. Obojí může být důsledkem návalů horka či hormonálních změn v našem těle.

Nepodceňujte vitamíny

Proti doprovodným symptomům menopauzy lze bojovat i díky vitamínovým doplňkům. V tomto věku jsou ženy například náchylnější ke vzniku osteoporózy, což znamená, že je potřeba navýšit příjem vápníku, aby se zabránilo případným zlomeninám.

K lepšímu vstřebávání vápníku přispívá vitamín D, který také podporuje lepší kvalitu spánku.

Spánek je grunt

Vzrůstající nepohodlí spojené s menopauzou může také negativně ovlivnit spánek. Existuje ale řada technik, které mohou pomoci. Základem je čistá, uklizená a chladná ložnice.

Návod, jak rychle usnout

Zdraví

Pokud trpíte návaly horka, nastříkejte si na obličej studenou vodu nebo použijte studený gelový polštářek. Na spánek pak noste volné a tenké oblečení z přírodních materiálů, které vám bude příjemné a případně půjde snadno sundat. Pomoci může také usrkávání ledové vody nebo vlažná sprcha před usnutím.

Zůstaňte aktivní

Není ničím objevným, že sport dopomáhá k hubnutí, a navíc i pozitivně působí na lidskou psychiku. Nemusí se přitom jednat o dlouhé hodiny ve fitness centru. Bohatě postačí pravidelné svižné procházky nebo třeba lekce hormonální jógy.

Reklama

Související články

I menopauza může bolet

Menopauza může být pro mnoho žen velmi nepříjemným obdobím, kdy se potýkají s celou řadou potíží od návalů horka, náladovosti, únavy, přes zhoršující se...

Výběr článků

Načítám