Hlavní obsah

Jak se stravovat před a po cvičení

Novinky, bok

Způsobů, jak se dostat do kondice, existuje celá řada. Je jedno, zda jste vyznavači jógy, milujete běh, plavání nebo třeba kolektivní sporty. Důležité je u nich nejen vytrvat, ale také vědět, jakým jídlům se před i po sportovní aktivitě vyhnout, aby veškerá vynaložená snaha nepřišla vniveč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pohybové aktivity jakéhokoli druhu jsou pro zdraví člověka prospěšné, na tom se shodnou všichni odborníci z oblasti zdraví, sportu i životosprávy. Co ale před a po cvičení jíst, abychom měli nejen sílu k danému výkonu, ale také se zbytečně nepřejídali a nebylo nám špatně, to už je něco jiného.

Najít v tomto ohledu nějaká kolektivní doporučení, je téměř nemožné. V mnoha ohledech totiž záleží na tom, čeho přesně chcete svým pohybem dosáhnout. Chcete se jen udržet v kondici, zhubnout, zcela změnit životní styl, formovat svaly?

Strava by každopádně měla být vyvážená a obsahovat v určité míře ‚od všeho něco‘. Pokud k tomu budete vědět, jakým jídlům či potravinám se určitě vyhnout, určitě bude vaše snažení úspěšné.

Zapomeňte na těžká jídla před cvičením

Základní pravidlo, které by měl dodržovat každý, je vyhnout se před i po cvičení velkým porcím a také jídlům s vysokým obsahem tuku, doporučuje model a osobní trenér Toby Huntington-Whiteley. Důvod je jednoduchý - jednak taková jídla znamenají zátěž pro zažívací systém, o cvičení s plným žaludkem ani nemluvě.

Nutriční specialistka Rhiannon Lambertová k tomu dodává další bod - dát si pozor na různé energetické sportovní nápoje, na které mnozí sportovci nedají dopustit. Řada z nich totiž obsahuje nadměrné množství cukru.

„Je jedno, jak mohou být různé doplňky efektivní, nikdy nemohou nahradit zdravý životní styl založený na správném stravování, cvičení a kvalitním spánku,” uvedla pro Independent.

Před cvičením doporučuje pouze hydrataci vodou, zatímco Huntington-Whiteley povoluje i lehké jídlo zhruba hodinu před cvičením, které bude nejlépe obsahovat sacharidy a bílkoviny. Káva nebo zelený čaj nejsou podle něj také na škodu, mohou totiž povzbudit metabolismus a dodat tělu potřebné antioxidanty.

Po cvičení nezapomínejte na regeneraci

Po cvičení je pak zásadní doplnit zpět energii tak, aby docházelo k obnově svalové hmoty, vysvětluje Lambertová. Opět jsou potřebné sacharidy i bílkoviny. Zatímco někteří výživoví poradci schvalují pití alkoholu po cvičení, oba zmínění odborníci jsou zásadně proti.

Navzdory studiím, které tvrdí, že například pivo má stejné ozdravné účinky jako některé sportovní nápoje, oba zdůrazňují, že ve skutečnosti příliš nehydratuje, nehledě o jeho nedostatečné nutriční hodnotě, kterou mnohem lépe zastoupí čerstvý zeleninový či ovocný proteinový shake.

Co se týče časového nastavení jídla po cvičení, doporučuje Lambertová najíst se zhruba do 45 minut po cvičení. Nejlepší volbou je podle ní quinoa, vejce nebo vločky. A na pití? Jednoznačně voda, shodují se oba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám