Hlavní obsah

Jak se přestat přejídat a znovu získat kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla

Spousta restaurací, bufetů či fast foodů láká své zákazníky na velké porce oblíbených jídel. Pro mnohé lidi je tak stále těžší odhadnout, jaké množství je pro ně optimální. Pravidelná konzumace velkých porcí přitom vede k přejídání, z čehož plyne riziko obezity a dalších zdravotních potíží včetně srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Foto: Profimedia.cz

Vše je o velikosti porce. Zejména u těstovin často lidem stačí poloviční porce.

Článek

Pokud se chcete přestat přejídat a znovu získat kontrolu nad snědeným množstvím nejrůznějších jídel i mlsání, pak popřemýšlejte nad všemi porcemi kupovaných jídel i nejrůznějších pochutin, včetně slazených nápojů.

Problém je, že řada lidí vnímá větší porce jídel jako ekonomicky výhodnější. Často tak sami potlačují své vnitřní signály plnosti. Podle odborníků totiž málokdo dokáže sníst jen část porce. Ve většině případů platí, čím větší porce jedinci dostanou, tím více snědí i vypijí.

Psychologové v této souvislosti hovoří o efektu velikosti porce. „Pokud budete jíst 100 kalorií své oblíbené čokolády denně, nic se nestane. Pokud ale denně zkonzumujete obrovské porce jídel a nápojů, pak jednoduše přiberete,“ upozorňuje pro CNN odbornice na výživu Lisa Drayerová.

Čím větší porce zkonzumujete, tím více přijmete kalorií, sodíku, špatných tuků či cukrů.

Jak opět získat kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla?

1. Omezte množství zkonzumovaných průmyslově zpracovaných jídel, jejichž velké porce jsou spjaté s celou řadou zdravotních rizik.

Jak přestat zajídat negativní emoce

Zdraví

2. Máte-li chuť na čokoládu či cokoli sladkého, pak se snažte vždy kupovat co nejmenší velikosti, přestože to není ekonomicky příliš výhodné. Snadněji zůstanete u jednoho snědeného balení než u dvou pravidelných čtverečků čokolády denně.

3. Když už se nedokážete zříct jídel z fast foodů, pak alespoň volte co nejmenší velikosti, případně porci hranolků vyměňte za porci zeleniny apod.

4. Podobně se chovejte i při nákupu slazených nápojů. Opět volte co nejmenší velikosti, případně si je nařeďte čistou vodou či sodou, nebo alespoň doplňte větším množstvím ledu.

5. Snídáte rádi cereálie? Pak je nejezte nikdy přímo z krabičky. Vždy je naberte pomocí odměrky o velikosti jednoho šálku, což je ideální množství pro 1 snídaňovou porci.

6. Chipsy neboli bramborové lupínky nikdy nekupujte ve velkém balení! Vždy sáhněte po nejmenším. Záhy zjistíte, že vám pro uspokojení chuti postačí množství o objemu jednoho šálku.

Baletní jóga rozhýbe celé tělo i uklidní mysl. Zacvičte si ji s námi pod vedením zkušené lektorky

Zdraví

7. Upravte si talíř. Mnoha lidem pomáhá, když si mohou dopřát plný talíř. Ve skutečnosti jde o vizuální dojem, proto většinu talíře naplňte potravinami bohatými na vlákninu, tedy ovocem a zeleninou, které zároveň zvýší pocit sytosti a dodají tělu důležité živiny.

8. Pokud si budete v restauraci objednávat jídlo a nepůjde o zdravý salát, pak vždy volte poloviční porce, zvláště půjde-li např. o těstoviny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám