Hlavní obsah

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminů v těle

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatek vitaminů je pro správné fungování našeho organismu naprosto klíčový. Pokud nám vitaminy či minerály chybějí, dříve nebo později se to na našem organismu nějak projeví. Ať už nenápadnými příznaky, jako jsou únava či oslabená imunita, nebo propuknutím nějaké choroby.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek vitaminů je pro správné fungování našeho organismu naprosto klíčové.

Článek

Nedostatek vitaminu A

Vitamin A pomáhá k rychlejšímu hojení ran, podporuje imunitní systém, zdraví očí i kůže.

Jeho nedostatek se může kromě celkové únavy projevit potížemi se zrakem (šeroslepost, zánět spojivek a suché oko) nebo ho pocítíte na pokožce ve formě stařeckých skvrn, suché a šupinaté pokožky, zvýšeného výskytu akné nebo ekzémů. Objevit se mohou i zažívací problémy, jako jsou průjmy a nechutenství, nespavost nebo časté infekce krku a průdušek.

Ženy by měly zkonzumovat ideálně 0,6 mg denně, muži 0,7 mg, a to ze své běžné denní stravy.

Zdroj vitaminu A:  játra, vejce, tučné ryby, máslo, mléko, jogurty, žluté a červené ovoce, mrkev, špenát, kapusta, zelí, brokolice, dýně apod.

Potraviny, které zlepší váš zrak a pomohou předcházet nemocem očí

Zdraví

Nedostatek vitaminu C

Vitamin C je jedním z nejmocnějších antioxidantů, který posiluje imunitu a zároveň nás chrání před srdečními onemocněními, astmatem a nejrůznějšími infekcemi.

Jeho nedostatek se může projevit jako zánět dásní a jejich krvácení, zhoršené hojení ran, sklon k podlitinám, krvácení z nosu či vysokým krevním tlakem. Nedostatek „céčka“ může také vést k hemeroidům, křečovým žílám, nadváze, poruchám zraku, vypadávání vlasů a ke zvýšené únavě. Očekávat také můžete nervozitu, depresivní nálady, poruchy spánku a neschopnost se soustředit.

„Nedostatek vitaminu C lze i objektivně změřit pomocí unikátních diagnostických proužků, které jsou součástí některých balení vitaminu C s lipozomálním vstřebáváním, se kterými pracujeme na klinice,“ upozorňuje doktorka Lucie Kotlářová z inPHARM Clinic.

Zdroj vitaminu C: šípky, citrusové plody, papriky, jahody, brokolice, brambory, zelí, petržel, rakytník.

Nedostatek vitaminu D

Vitamín D je nezbytný pro zdraví kostí, zubů, svalů, ale i pro celkovou imunitu. Podle posledních výzkumů nás ale také chrání před diabetem 2. typu, roztroušenou sklerózou či některými druhy rakoviny.

Deficit vitaminu D se může projevit problémy s pamětí, bolestí kloubů a kostí, svalovou slabostí, ale i nevysvětlitelnou únavou. Objevit se mohou ale i krátkozrakost, problémy s dásněmi, vypadávání zubů, poruchy spánku,  podrážděnost, neustálý pesimismus či depresivní nálady.

Zdroj vitaminu D: játra, mořské ryby (rybí tuk), vejce, máslo. Vhodné je tento vitamin doplňovat i skrz doplňky stravy.

Vitamin D v centru pozornosti v boji proti koronaviru

Zdraví

Nedostatek riboflavinu (B2)

Zdraví pokožky, očí, nervového systému je úzce svázáno s riboflavinem, vitaminem, který se skrývá za známějším označením B2.

Jeho nedostatek poznáte popraskanou kůží v oblasti úst, také podle vypadávání vlasů, bolestí v krku a pocitem suchých očí. Závažný nedostatek může vést až k narušení metabolismu, a dokonce k anémii, jaterním problémům a k degeneraci nervového systému.

Muži by ideálně měli mít příjem 1,3 mg za den, ženy 1,1 mg.

I zde platí, že bychom toto množství měli přijmout přirozeně z jídelníčku za celý den.

Zdroj riboflavinu: mléko, vejce, obohacené cereálie a rýže.

Nedostatek kyseliny listové neboli folátů (B9)

Foláty, nebo také kyselina listová, též vitamín B9, se do těla neukládají, proto je třeba jej doplňovat ze stravy každý den.

Ženám plánujícím těhotenství se doporučuje konzumovat cca 0,4 mg denně jako prevenci vrozených vad plodu. Ostatní dospělí by měli mít přísun B9 zhruba 0,2 mg denně.

Při nedostatku tohoto vitaminu lidi trápí onemocnění dásní, zánět jazyka, ztráta chuti k jídlu, dušnost, podrážděnost, průjem, ale i problémy s pamětí a zapomínání.

Zdroj kyseliny listové: syrová zelenina, špenát, ořechy, semínka, celozrnné výrobky, játra, chřest, luštěniny, bobulovité ovoce.

Nedostatek vitaminu B12

Vitamin B12 je nezbytný pro správné neurologické a metabolické fungování, včetně transportu kyslíku v těle. Zároveň je nedílnou součástí syntézy DNA a také pomáhá vyrábět myelin, ochrannou vrstvu pokrývající nervové buňky.

Denní doporučená dávka vitaminu B12 je u dospělých 2,4 μg (mikrogramu).

Přestože se jedná o velmi malé množství, například vegetariáni a vegani mohou mít i tak problém jej do těla dostávat v dostatečném množství. Nedostatek vitaminu B12 je často způsoben i tím, že se u některých lidí hůře vstřebává. Děje se tak často u lidí s celiakií (nesnášenlivost lepku) či Crohnovou chorobou, ale i po operacích střev a při nedostatku proteinu, který se vyrábí v žaludku a pomáhá vitaminu B12 ke vstřebání v tenkém střevě. Problémy mohou nastat i u lidí s některými autoimunitními onemocněními, včetně cukrovky I. typu, či lidí trpících refluxem.

Nedostatek vitaminu B12 se projevuje únavou, anémií, dušností, závratěmi, bledou či nažloutlou kůží, bolestivostí úst a jazyka, arytmiemi, problémy s udržením rovnováhy, svalovou slabostí, ale i brněním rukou a nohou, depresí či zapomětlivostí.

Zdroj vitaminu B12: droždí, vejce, sýr, mléko, jogurt, hovězí, játra a kuřecí maso, ryby včetně konzerv tuňáka či lososa, škeble.

Krev stále skrývá řadu tajemství

Zdraví

Nedostatek vápníku

Vápník jako jeden z nejvýznamnějších minerálů v lidském těle působí jako základní stavební kámen kostí a zubů a odpovídá tak za jejich pevnost a tvrdost. Kromě vlivu na naše kosti také ovlivňuje činnost svalů a pomáhá našemu srdci, jelikož se uplatňuje při srážení krve a regulaci srdečního rytmu.

Pokud tělo nemá dostatečný příjem tohoto minerálu, odebírá si jej z kostí. Ty pak řídnou, stávají se křehčí a vzniká osteoporóza. Při nedostatku vápníku také můžeme očekávat zvýšenou kazivost zubů, časté svalové křeče, nespavost,  zvýšenou únavu, zvýšenou lámavost nehtů a také špatnou paměť.

Ideální příjem je 700 mg denně.

Zdroj vápníku: šproty, sardinky, mák, ořechy, sýry, mléčné výrobky.

Nedostatek železa

Železo je základním stavebním kamenem hemoglobinu, který přenáší kyslík do celého těla, a je tedy velmi důležitým faktorem pro přenos energie. Nejbohatším zdrojem železa je červené maso, také se z něj snadněji vstřebává do těla. O něco složitěji lze získat zdroje železa i z rostlinných zdrojů, například ze sušeného ovoce a tmavě zelené listové zeleniny.

S nedostatkem železa se nejčastěji potýkají ženy v období menstruace, těhotenství a po porodu, dále malé děti nebo senioři.

Největší a nejnápadnější známkou nedostatku železa je únava. Pak také ztráta vlasů, bledá pokožka, lámavé nehty, dušnost, závratě, studené ruce a nohy, neklid a bušení srdce. Nedostatek železa také zvyšuje riziko anémie neboli chudokrevnosti.

Ideálně by ženy měly přijmout 14,8 mg a muži 8,7 mg za den, a to bez problémů v rámci vyváženého, každodenního jídelníčku.

Zdroj železa: ořechy, semínka, játra, žloutky, melasa, meruňky, švestky, červená řepa, brokolice.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

Nedostatek zinku

Stopový prvek zinek podporuje hojení ran a imunitu, ale také se podílí na novém vzniku buněk a enzymů.

Riziko deficitu zvyšují poruchy trávení a nadměrný příjem alkoholu. Projevuje se častým kašlem, nachlazením, obtížným hojením ran, kožními problémy, akné, ekzémem, suchou pokožkou a bílým povlakem na jazyku či problémy s čichem.

Muži by měli přijmout 9,5 mg zinku denně, ženy 7 mg.

Zdroj zinku: mořské plody, obiloviny (pšeničné klíčky) a ryby.

Nedostatek selenu

Selen podporuje imunitní funkce, plodnost, chrání proti poškození buněk, což může vysvětlovat i fakt, že jsou nízké hladiny selenu v krvi spojovány se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny.

Příznaky nedostatku jsou extrémní únava, poruchy vnímání.

Ideálně by muži měli přijmout 0,075 mg a ženy 0,06 mg.

Zdroj selenu: maso, ryby a ořechy.

Důležité minerály, na které se často zapomíná

Zdraví

Nedostatek hořčíku

Hořčík je důležitý pro zdraví kostí a pomáhá s přeměnou energie z potravy.

Známky nedostatku zahrnují křeče, únavu, nespavost, špatnou paměť a další.

Muži by měli přijmout 300 mg hořčíku denně, ženy 270 mg.

Zdroj hořčíku: zelená listová zelenina, ořechy, ryby, maso, mléčné výrobky, minerální vody.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Nedostatek draslíku

Draslík se stará o správnou funkci srdečního svalu. Pokud jej máte málo, pravděpodobně se tělo ozve svalovou slabostí, křečemi, brněním nebo necitlivostí, nadýmáním, pocity žízně, častým močením a depresemi.

Samotnou stravou by měli být dospělí jedinci schopni přijmout cca 3,5 mg za den.

Zdroj draslíku: banány, luštěniny, ořechy a semínka či brambory.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám