Hlavní obsah

Jak dlouho vydrží jednotlivé potraviny a jak je skladovat

Novinky, das

Možná jste si již také nakoupili zásoby potravin kvůli případné karanténě a onemocnění. Poradíme vám, co nakoupit a jak dané potraviny skladovat, aby vydržely co nejdéle a nezkazily se.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny uložené v plastové či skleněné nádobě vydrží v lednici déle.

Článek
Čerstvé potraviny

Citrony - lze uchovat až šest měsíců, pokud je nakrájíte na čtvrtiny, dáte do sklenky a přidáte sůl a vodu. Sůl vytáhne vlhkost a způsobí, že v průběhu času zjemní a zafunguje jako konzervant.

Máslový sýr - u sýru je zapotřebí zabránit vzniku plísně. Toho docílíte tak, že natřete povrch nádoby se sýrem vrstvou másla. Zabrání to oxidaci a vzniku plísně.

Chléb - pokud chcete, aby vám chleba vydržel co nejdéle, pak k němu přidejte do chlebníku kousek řapíkatého celeru. Chleba dokáže z celeru absorbovat vlhkost a tím neztvrdne a vydrží déle.

Rajčatová omáčka - pokud vám zbyde rajčatová omáčka a budete ji chtít uchovat na později, pak ji zamrazte v mističce na kostky ledu.

Banán - pokud chcete, aby vám banán vydržel doma delší čas, pak zabalte konec (stopku) do alobalu.

V karanténě na e-neschopenkách je přes 17 000 Čechů

Koronavirus
Potraviny v lednici

Maso obecně v lednici příliš dlouho nevydrží a je jedno, zda je syrové, či vařené. Drůbež, vepřové klobásy a mleté hovězí maso by se mělo přes uchování v lednici do dvou dnů spotřebovat.

Trvanlivost lze prodloužit pečlivým zabalením a zapečetěním všech obalů přelepením či zabalením do fólie. Proto je lepší koupit maso již ve fólii zabalené a ošetřené dusíkem, případně mražené maso.

Mléko - čerstvé mléko v kartonu vydrží pouze 5-7 dní, jakmile ho ale otevřete, je ho nutné spotřebovat do konce dne anebo do něj přidejte špetku soli či hydrogenuhličitan sodný, které sníží aktivitu bakterií v mléce.

Vejce - čerstvá vejce můžete mít v lednici až měsíc, vařená vejce natvrdo 7-10 dní. Chcete-li čerstvá vejce uchovat déle, pak je nalijte do formy na muffiny a dejte do mrazáku.

Zelenina - lednice zelenině nedělá příliš dobře, zelenina sama o sobě v ní velmi rychle uvadá. Pokud tedy chcete, aby vám vydržela co nejdéle, pak ji zabalte do vlhké utěrky.

Sýr - pokud je sýr originálně zabalen, může vydržet 2-4 měsíce, jakmile ho otevřete, musíte ho spotřebovat buď do druhého dne, nebo po natření máslem do 6 týdnů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus
Běžné trvanlivé potraviny

Těstoviny

Balíček těstovin vydrží až rok, pokud je dobře skladován, tak i déle. Ideální je ponechat je na chladném tmavém místě bez přímého slunečního svitu.

Bylinky

Sušené bylinky vydrží klidně i rok. Pokud budete chtít bylinky zamrazit, pak je nejprve nasekejte nadrobno a vložte do misek na ledové kostky a následně zalijte olejem či vodou. Vydrží tak déle, než když je dáte zamrazit jen tak.

Podobně lze zamrazit i pesto či nejrůznější omáčky.

Přehledně: Jak se chovat v karanténě, čím se léčit a jak nosit roušku

Koronavirus

Mouka

Mouka by se neměla uchovávat déle než osm měsíců, a to opět na chladném a tmavém místě. V tomto případě jde i o to, abyste si mouku nejen neznehodnotili, ale také nezamořili celý byt moučnými moly.

Olivový olej

Olivový olej může bez poškození vydržet až 1,5 roku. Nesmíte ho ale otevřít, pak by se měl spotřebovat do 30-60 dní.

Rýže

Bílá rýže může ve špajzu vydržet 4-5 let, hnědá ale jen 6-8 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Výběr článků

Načítám