Hlavní obsah

Jak často, dlouho a intenzivně cvičit, abyste byli ve formě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že aktivní životní styl nám přináší mnohé fyzické i psychické výhody. Obzvláště po téměř dvou letech útlumu kvůli koronaviru je pohyb opět často skloňovaným slovem. I proto, že i bez koronaviru se s ním mnoho lidí příliš „nepředá“. Jak často a dlouho cvičit, abychom se udrželi fit?

Foto: Profimedia.cz

Ať chcete zhubnout, nabrat svaly, nebo se jen cítit lépe ve vlastním těle, je pohyb nezbytný. Ideální je každý, který vás bude bavit a vydržíte u něj.

Článek

Nehledě na různé země, odborníky či fitness poradce, obecně je dobré se věnovat nějakému druhu pohybu nejlépe každý den. A počítá se například i tak „obyčejná“ aktivita, jako je rychlejší chůze, která by se měla střídat s intenzivnějšími druhy pohybu, například během.

Jelikož je ale každý člověk jedinečný, má různé potřeby, zdravotní či fyzické dispozice, je těžké stanovit jeden plán, který by vyhovoval všem. Osobní trenér a vedoucí společnosti KMAK Fitness Kunal Makwana pro server Independent shrnul základní specifika a doporučení, která může do svého cvičebního plánu aplikovat každý tak, aby dosáhl svých fitness cílů a zároveň se jednalo o vyvážený, bezpečný a zábavný pohyb.

Kolik dní v týdnu cvičit?

Jak již bylo řečeno, nejlepší by bylo mít dostatečný pohyb každý den, to ale neznamená, že musíte každý den uběhnout třeba 5 kilometrů nebo se hodinu potit v posilovně.

„V ideálním případě byste se měli snažit nějak trénovat třikrát až čtyřikrát do týdne. Pokud k tomu dodáte něco navíc, pak je to jen lepší. Podle mého ale víc není potřeba, je třeba i čas na relaxaci,“ uvádí Makwana pro Independent.

Cvičit raději ráno, nebo večer? Záleží na pohlaví

Zdraví

Jak dlouho cvičit?

Podle trenéra je poměrně mylnou představou, že pokud se chcete dostat do formy, měli byste cvičit delší dobu. Příliš dlouhé a časté cvičení však může vést k únavě, která může mít za následek třeba i zranění.

„Podle mě by cvičení nemělo přesáhnout 90 minut. Rozsah 60-90 minut je zcela v pořádku, pokud jste zaneprázdnění. Je lepší se k cvičení donutit na kratší dobu a častěji než cvičit třeba tři hodiny v kuse jednou za čas, obzvláště pokud máte víc věcí na řešení,“ dodává trenér.

Na koloběžce nejen za zábavou, ale také kondičkou a zpevněnou postavou

Zdraví

Jaké cvičení je nejvhodnější pro začátečníky?

Podle Makwany je nejlepším startem, pokud jste dlouho necvičili, silový trénink, který využívá závaží ke zlepšení svalové síly. Rozhodně zpočátku ale pod dohledem odborníka.

Je dobré posilovat více dní po sobě?

Silový trénink, hlavně zpočátku, by rozhodně neměl být prováděn několik dní po sobě, jelikož namáhané svaly potřebují dostatek času, aby se zotavily. Minimálně jeden den mezi tréninky je tak určitě vhodný. Stejně jako kombinace s kardio cvičením, i když to nemusí být současně.

Proč je dobré posilovat svaly a jak se zbavit přebytečného tuku v těle

Zdraví

Jak důležitý je spánek?

„Spánek tvoří zhruba třetinu vašeho života a je zásadní pro zotavování, pokud chcete být silnější a vydávat stále lepší výkony. Tudíž si ho dopřávejte pravidelně a v dostatečné délce,“ radí Makwana.

Jak si zajistit pokrok ve cvičení?

Jakmile si stanovíte své cvičební cíle a nastavíte pravidelný režim, který vám bude vyhovovat, je nejlepším způsobem, jak všeho dosáhnout, „progresivně zvyšovat zátěž každý týden“.

Jak sestavit tréninkový plán? Zkuste naše tipy

Zdraví

„To znamená přidat opakování navíc nebo extra váhu každý týden. Je to nejrychlejší způsob, jak se ve cvičení zlepšit a vidět výsledky,“ radí trenér.

Anketa

Jak často cvičíte?
Každý den
10,7 %
5-6x týdně
14,7 %
3-4x týdně
36,2 %
1-2x týdně
13,4 %
Jen když se mi zrovna chce
11,8 %
Vůbec, nemám na to čas
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10946 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám