Hlavní obsah

Guarana zažene deprese a navodí dobrou náladu

Právo, KR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny plné proměnlivého zimního počasí vyčerpávají každého z nás. Ordinace lékařů se plní pacienty, kteří se cítí nepřiměřeně malátní a bez energie. Vyšetření však žádnou nemoc nepotvrdí, tito lidé trpí pouze únavou. Její příčinu je třeba hledat v nedostatku slunečního svitu, vitamínů, minerálů a dalších pro organismus nezbytných živin.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

Nedostatek slunečního světla je "živnou půdou" pro hormon melatonin. Jeho vyšší hladina může vést až k dočasným poruchám psychického ladění, a tedy také k permanentní špatné náladě.

V zimě psychika strádá

V zimě jsou dny krátké a slunečního svitu málo, a tak po několika měsících ho koluje v krvi většiny z nás více, než by mělo. Důsledkem je špatná nálada, deprese, pocit vyčerpání, ztráta imunity a častá virová či bakteriální onemocnění. Zatímco chorobu vyléčíme předepsanými léky, únava přetrvává.

Možnosti jsou jen dvě. Buď jen trpělivě čekat, až přijde jaro, nebo dodat organismu vše, co postrádá. Jde hlavně o látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a zvyšují obranyschopnost proti bakteriím, virům a škodlivinám v ovzduší.

Elixíry vitality, které postaví na nohy

Jsou to tedy především vitamíny řady B, které spolupůsobí při látkové přeměně živin v energii. Důležité jsou i pro nervovou soustavu. Potřebujeme také vitamín C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím a navíc je významným antioxidantem. Ve spojení s guaranou, ženšenem a L-Carnitinem pak působí jako opravdový elixír vitality.

Každá ze tří látek hraje totiž v léčbě zimní únavy a s ní spojených potíží svou nezastupitelnou roli. Ženšen stimuluje buňky imunitního systému a ničí škodlivé bakterie či viry. Vyrovnává uvolňování stresových hormonů v organismu a tím do určité míry bojuje proti únavě.

Carnitin je aminokyselina, která umožňuje organismu lépe využít zásoby tuku při přeměně na energii. Kromě toho však také urychluje přísun kyslíku do krve, což oceníme např. při sportu.

Guarana spolehlivě povzbudí

Guarana je brazilská rostlina, jejíž semena obsahují kofein (nejúčinnější jsou preparáty ze semen sušených přirozenou cestou na slunci, nikoli v pecích) a další povzbuzující látky (thephyllin a theobromin).

Guaranu používaly už kdysi dávno indiánské kmeny jako povzbuzující prostředek, který dobře pomáhal proti ospalosti a únavě. Působením na centrální nervový systém guarana zvyšuje psychickou aktivitu, odstraňuje únavu, prodlužuje schopnost vykonávat vyčerpávající práci a zvyšuje schopnost koncentrace.

Reklama

Související témata:

Související články

O Vánocích může nečekaně zaútočit deprese

I o Vánocích může člověka nečekaně přepadnout deprese. Zatímco všichni kolem se radují, postižený není schopen prožívat radost a má pocit, že nic nemá cenu....

Vitamín B12 napomáhá při léčbě depresí

Vitamíny skupiny B hrají významnou roli při léčbě depresivních onemocnění, která se běžně léčí antidepresivy. Finští lékaři nedávno zjistili, že úspěšnost...

Zpívání chrání zdraví

Důvodem občasného prozpěvování může být radost ze života i smutek, ale třeba i nuda při dlouhodobé, otravné a monotónní činnosti. Většina lidí přitom...

Výběr článků

Načítám