Hlavní obsah

Diety, které podle odborníků nepomáhají

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady. Hubnoucí mánie, která každý rok vypukne počátkem ledna a skončí ve většině případů zhruba do měsíce. V rámci novoročních předsevzetí plníme tělocvičny, jíme nízkokalorická jídla a občas si i dost brutálně zahráváme se svým zdravím. Zeptali jsme se skutečných odborníků, jaké chyby lidé nejčastěji dělají a jak moc si tím ubližují.

Foto: Profimedia.cz

Asi nejhorší je věčný koloběh hubnutí a nabírání.

Článek

1. Nesmyslné diety v podobě tablet a koktejlů

"Lidé pod vlivem emocí ztrácí rozum a podléhají magickým nabídkám, zejména pokud je nabízí v reklamě nějaká známá osobnost," upozorňuje Iva Málková ze www.stob.cz a vypráví své zkušenosti s tím, čemu všemu jsou schopni i racionálně smýšlející ženy podlehnout.

"Jedna má klientka vyzkoušela desítky diet, ale nejhorší byla ta, podle jisté esoterické knihy, která slibovala hubnutí pomocí ozařování červenou zářivkou. Nejen že žena nezhubla, ale ještě si při ní tou žárovkou popálila břicho. Jiná žena si zas koupila tzv. mýdlo na hubnutí, u kterého byl text: po namydlení se budou kila rozpouštět jak tající sníh. Nechybělo ani varování, aby se ženy při mydlení vyhnuly oblasti prsou, protože ta by se jim také zmenšila. Věřili byste tomu, že někdo uvěří takové pitomosti?"

Její slova potvrzuje i Marcela Macáková z www.aerobic.cz, která přímo varuje před bombastickými reklamami. "Co je dobré, prodává se většinou samo na základě doporučení. Zvlášť varovné jsou všechny sliby "bez práce". Pamatujte, že nic není zadarmo. A nestačí jen sedět s rukama v klíně a cpát do sebe zázračné pilulky."

2. Přestat jíst

"Ženy se mylně domnívají, že pokud sníží příjem potravy, zvýší pravděpodobnost, že budou hubnout. Omyl je ale pravdou. Tělo potřebuje energii, a pokud mu ji nebudeme dodávat v podobě zdravého jídla, řekne si "POZOR, musím šetřit" a začne si ukládat zásoby do tuků. Zpomaluje se metabolismus a hubnutí je časem téměř nemožné," upozorňuje výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová z www.lucietvrdonova.cz .

Proto je velmi důležité sestavit si ve spolupráci s odborníkem (člověk bez příslušných znalostí to nezvládne) vyvážený jídelníček, který dá tělu veškeré živiny, a přidat pohyb, díky kterému se zrychlí metabolismus a tělo nastartuje spalovací režim. Jednouché a jasné.

3. Věčný koloběh hubnutí a nabírání

"Asi nejhorší je věčný koloběh hubnutí a nabírání. Je až neuvěřitelné kolik energie věnují lidi problematice hubnutí. Jeden úsek života tvrdě hubnou, a jakmile zákonitě ostrou dietu poruší, dostanou se do druhého období, kdy se totálně přestanou kontrolovat a sbírají sílu nadměrným příjmem energie na další etapu hubnutí. A tak „prohubnou“ život a vždy na Nový rok ukazuje ručička na váze o něco více než při novoročním předsevzetí předchozího roku.

Jaká je moje rada? Nepodlehněte radikálním novoročním předsevzetím a pamatujte, že čím menší změnu uděláte, tím je trvalejší," radí Iva Málková.

4. Krabičková dieta

"V praxi jsem se setkala s mladou slečnou, která držela krabičkovou dietu. Skladba jídel postrádala základní principy redukční diety a potřebný denní příjem dané slečny byl naplněn ze 70 %. Milá slečna chodila 3-4 x týdně cvičit a na oplátku prakticky "nedostávala najíst". Když konzultovala své nevolnosti a slabost s osobou, jež jí dietu navrhla, dostala odpověď, že je to normální. Tak se trápila dál….," vypráví výživová poradkyně Eva Turoňová.

"Lidé jsou schopni opravdu udělat cokoliv, aby zhubli, a pramení to nejen z nevědomosti, ale bohužel i z kontraproduktivních rad nekvalifikovaných odborníků. Ve skutečnosti, aby  byl člověk v kondici a zdráv, dietu by vůbec neměl držet. Pamatujte, že dieta se nedá držet celý život, zdravý životní styl ano!" dodává poradkyně.

5. Tukožravá polévka

"Pamatuji dobu, kdy moje maminka vařila kotle této „zázračné pochutiny“. A výsledek? Po nahlédnutí do hrnce údiv, při pojídání nevalné grimasy ve tváři a ta ztracená 2 kila, pro které to dotyční absolvují, byla za pár dnů zpátky," vypráví Eva Turoňová.

Když už chcete redukovat svoje kalorie sami, pak místo polévky raději zvolte kalorické tabulky, s jejichž pomocí získáte nejen přehled o zkonzumovaných kaloriích, ale můžete si zapisovat i svůj jídelníček a odhalit tak největší chyby.

6. Hubnutí za každou cenu 

Každý by měl zvážit, zda opravdu potřebuje zhubnout. "Někdy dvě tři kila navíc sice máme, ale jde možná právě o ten pověstný tuk na obalení nervů. Pokud máte volit mezi štíhlostí a pohodou, volte pohodu," radí Marcela Macáková a dodává: "O své výživě se poraďte s kvalitním odborníkem. Dejte na první dojem a intuici. Člověk, který vám ze dne na den převrátí život naruby a bude nabízet k zakoupení nějaké preparáty, je spíš obchodník než odborník."

Hubnout lze i bez pohybu

Hubnutí bez dostatečného pohybu je možné, ale obvykle ne dlouhodobé. Naopak pokud bude mít člověk dostatek pohybu, pak se nemusí tolik omezovat v jídle, jak potvrzuje i instruktorka powerjógy Katka Plandorová z www.ilovejoga.cz.

"Ráda si jídlo užívám a o jídle jako takovém tolik nepřemýšlím. Mnohem raději cvičím. Osobně se mi osvědčila jóga 3krát týdně."

Podle Marcely Macákové si dnes může každý najít pohyb, který ho bude bavit. Kromě zhubnutí, pak zajisté všichni ocení mnohem větší energii a optimismus v důsledku cvičení a pak také nalezení nových přátel se stejnými zájmy. Databázi instruktorů a kalendář akcí najdete na Aerobic.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlépe zhubnete úpravou jídelníčku

S novým rokem přichází i předsevzetí, že zhubneme, abychom byli zdravější, výkonnější, ale i krásnější. Často chceme všechno najednou, ale jak už to v životě...

EndoSphere - nejnovější řešení obezity

Trápí vás nadváha a máte pocit, že u vás žádná z diet nefunguje? Pak máte možnost vyzkoušet nejnovější metodu v hubnutí pod dohledem lékaře, tzv. EndoSphere....

Výběr článků

Načítám