Hlavní obsah

EndoSphere - nejnovější řešení obezity

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás nadváha a máte pocit, že u vás žádná z diet nefunguje? Pak máte možnost vyzkoušet nejnovější metodu v hubnutí pod dohledem lékaře, tzv. EndoSphere. Jedná se o endoskopickou metodu, při níž je do dvanáctníku vložen speciální implantát, který zpomaluje vyprazdňování žaludku, což vede k váhovému úbytku.

Foto: Profimedia.cz

Obezita trápí stále více lidí.

Článek

S novou metodou přišli na trh američtí lékaři, kteří se snaží hledat stále dokonalejší způsoby řešení obezity.

Endoskopický implantát do dvanáctníku je vyrobený z Nitinolu - paměťového materiálu, který se dá zcela narovnat a protáhnout přes endoskop a až v zažívacím traktu zaujme požadovaný tvar. V žaludku vytvoří jakýsi terčík bránící prostupu do střeva a ve dvanáctníku utvoří několik vypouklin, které brání rychlému postupu potravy.

Implantát se zavádí na 6 měsíců, během nichž dochází ke zpomalování vyprazdňování žaludku a k dráždění receptorů v duodenu, což vede k váhovému úbytku.

Foto: Fakultní nemocnice v Ostravě

Speciální implantát

"Implantace i vytažení je velmi jednoduché a zákrok trvá pouze několik minut. Během obou zákroků je pacient utlumen injekcí, jako u běžného gastroskopického vyšetření. Po zavedení nemá klient ani žádné nevolnosti," vysvětluje MUDr. Evžen Machytka z ostravské fakultní nemocnice, který metodu jako první u nás provádí.

Pacient během 6 měsíců zhubne až 20% své nadváhy (20% tzv. EWL - excess weight loss - neboli procento z kilogramů nad ideální váhu).

"V rámci klinického sledování nových pacientů budeme mít možnost provést zákrok 10-20 pacientům zdarma, poté bude předpokládaná cena cca 30 000,- Kč (za celou šestiměsíční léčbu)," upozorňuje lékař a dodává: "Metoda je velmi jednoduchá, dá se opakovat a předpokládá se pozitivní vliv i na metabolický syndrom, především na kompenzaci cukrovky."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám