Hlavní obsah

Denně máme až 60 tisíc myšlenek, třídit je ale nezvládne každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak ukázaly výzkumy, denně vyprodukujeme asi 60 000 myšlenek. Většina z nich přitom nemá nic společného s tím, co v daný okamžik děláme a ani v jaké situaci se nacházíme. Naše mysl se tak zbytečně unavuje. Proto je důležité naučit se tok našich myšlenek regulovat a občas ho i na chvilku úplně zastavit. Pomoci nám v tom může trénink všímavosti.

Foto: Profimedia.cz

Denně máme až 60 tisíc myšlenek.

Článek

Trénink všímavosti neboli mindfulness nás přitom učí ovládat naše náhodné myšlenky, zároveň udržet mysl v tomto okamžiku a zvládat přitom své emoce a zachovat si odstup od posuzujících myšlenek.

Pomáhá nám v tom i náš dech. „Pokud se soustředíme na dech, lépe vnímáme přítomnost a dokážeme si získat hlubší nadhled nad tím, co v danou chvíli skutečně pociťujeme,“ vysvětluje na svém blogu koučka Ora Nadrichová.

„I díky všímavému přístupu najednou zjistíme, že jíme pomaleji, a doslova si vychutnáváme každé sousto, stejně tak na procházce bedlivě sledujeme a užíváme si svět kolem nás, včetně všech zvuků a vůní přírody,“ dodává.

Jaký den v týdnu se vyplatí si vzít dovolenou

Zdraví

Jakmile si uděláme čas a začneme věci v klidu pozorovat, uvidíme tak mnohem víc, než když budeme zaneprázdněni přemýšlením o to, co musíme všechno udělat.

4 způsoby, jak trénovat všímavost, abyste se stali více přítomnými, bdělými a vědomými

  • Zastavte se

Mysl je ráda zaneprázdněná. Dělá ji velmi dobře každá aktivita a rozptýlení. Je tedy jen a jen na vás naučit se ji alespoň čas od času zastavit a zcela ztišit.

Pomoci vám v tom může dech. V okamžiku, kdy nejste plně přítomni, se zkuste soustředit na dech. Uvědomte si každý nádech a výdech. Využití tohoto způsobu meditace vám umožní spojit se s vnitřní celistvostí.

Stejné pocity přitom můžete zažít, vydáte-li se na procházku a budete jen tiše sedět a pozorovat přírodu.

„Když je člověk plně přítomen a odevzdává se okamžiku s plným vědomím, pak teprve začne lépe vnímat svou celistvost, kompletnost a autentičnost,“ upozorňuje Nadrichová.

  • Neutralita

Pokud čelíte něčemu skličujícímu, obtížnému nebo nejasnému, je často velmi složité zůstat přítomný v daném okamžiku. Emoce, jako je hněv nebo nejistota, dokážou mysl zcela rozvířit.

Nicméně zůstanete-li otevření náročným momentům a přijmete je jako fakt, a tedy i se slovy „tohle všechno zvládnu“, snadněji se od negativních emocí oprostíte.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Odborníci v této souvislosti hovoří o neutralitě, protože pokud se nenecháte rozhodit emocemi, nebudete reagovat, jen umožníte všemu volný průběh, věci se mnohem rychleji samy zklidní.

Pokud se tedy otevřete všem výzvám, které vám život nadělí, místo toho, abyste jim vzdorovali, pak si z nich vezmete ponaučení a snáze najdete i to, co má pro vás smysl a váhu.

  • Životní nadhled

Když si uděláte čas a rozhlédnete se kolem sebe, uvidíte mnohem víc, než když budete zaneprázdněni přemýšlením o tom, co musíte všechno udělat.

Vyzkoušet si to můžete třeba tak, že v okamžiku, kdy zastavíte na červenou, se pořádně rozhlédnete kolem sebe a začnete vnímat vše, co se děje kolem.

„Zkuste tedy v sobě vypnout svého autopilota a snažte se i během dne skutečně vnímat svět kolem vás. I díky takovým drobnostem můžete doslova ožít a cítit se celkově vitálnější,“ radí odbornice.

Potlačené emoce hrozí výbuchem

Zdraví
  • Posilte povědomí

Spousta z nás se často dostává do stavu nevědomé rutiny, ve které prožíváme často i celé dny. Život nám jakoby projíždí mezi prsty.

Tím, že začnete praktikovat mindfulness, váš život získá zcela jiný rozměr. Najednou budete schopni skutečně žít a uvědomovat si svůj život. Tím, že si naleznete čas na zastavení se, snáze se napojíte na své autentické já, což vám pomůže uvědomit si a patřičně i ocenit vzácný dar života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám