Hlavní obsah

Potlačené emoce hrozí výbuchem

Právo, Alice Vondrová, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustále v sobě tlumit vztek, nespokojenost a pocit nespravedlnosti, to rozhodně neprospívá našemu zdraví. Každý by se proto měl naučit ventilovat své emoce přijatelně a hlavně dřív, než se zbytečně vystupňují. Případně než člověk i kvůli tomu onemocní.

Foto: Profimedia.cz

Ve snaze se ovládat mohou lidé časem vybuchnout jako sopka.

Článek

Pocity agrese vůči někomu nebo něčemu jsou normální a docela přirozené. Problém spočívá spíš v tom, aby člověk své emoce přijal a naučil se, jak je projevovat nejen spontánně, ale také odpovídajícím způsobem. To není hanba ani projev slabosti.

Nikdo nemůže od sebe žádat, aby všechno a každého jen miloval. Aby byl všeodpouštějící. To neumí ani Bůh. Ten miluje, ale také spravedlivě trestá.

Lidé ale mnohdy události neřeší adresně a průběžně, tak jak přicházejí. V pošetilé snaze zachovat se správně, se snaží dlouze ovládat, až nakonec stejně vybuchnou jako sopka.

Nechoďte do postele naštvaní aneb Jak si ve vztahu nezadělávat na další potíže

Vztahy a sex

Když míra napětí dosáhne svého vrcholu, může se tou poslední kapkou stát cokoliv. A je v podstatně jedno, co to bude. Následuje bouřlivý a nezvládnutý afekt. Dotyčný na své okolí doslova vyřve vše ze svého těžce zkoušeného nitra a tedy bez jakéhokoliv rozmyslu. Okolí pak toto všechno vnímá velmi negativně a je přesvědčeno, že dotyčný dokáže udělat obrovský skandál z maličkosti.

Okolí nevidí, a v podstatě ani nemůže vidět, co všechno v sobě dokázal dusit a jak dlouho.

Jenže i ty největší pravdy vyřvané v afektu se míjejí účinkem. Nikdo nebere vážně to, co se říká ve vzteku. Jedinec se pak ocitne tam, kde vlastně vůbec nechtěl být. Vyčerpaný svým výbuchem, který navíc nic nevyřeší.

Potlačený afekt ničí i jinak

Při tomto chování hrozí různé zdravotní potíže, od hypertenze, žaludečních a srdečních obtíží, různé psychosomatické onemocnění, oslabená imunita, nespavost atd. To všechno může být výsledkem špatné životní strategie.

Jak i ve vzteku druhým ukázat, že nám na nich záleží

Vztahy a sex

Co dělat, když začnete cítit napětí a vztek

Vztek je vlastně projevem strachu. Člověk útočí, když se cítí ohrožen. Jakmile tedy začnete cítit napětí a vztek:

  • naučte se rychle rozpoznat, co nebo kdo je vyvolal. A věc ihned řešte. To není projev člověka agresivního, ale přiměřeně sebevědomého.
  • naučte se mluvit o svých pocitech. Snažte se je svému okolí vysvětlit. Mluvte s ním o tom, co vás štve. Zabráníte tím efektu sopky.
  • také se snažte své napětí ventilovat.
  • když to jde, řešte problém s člověkem, kterého se týká. A pokud to nejde, představte si osobu, která vás naštvala a napětí uvolněte bušením do polštáře anebo pořádným zařváním někde stranou.
  • ulevit si můžete také sérií jadrných, nepublikovatelných slov. I to mívá blahodárný účinek. Dokonce se prodává nafukovací panák antistresák. Na něm se dokážete vydatně odreagovat, aniž byste si poškodili rodinné a pracovní vztahy, případně si pošramotili osobní důstojnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám