Hlavní obsah

Delfinoterapeut Oldřich Bureš: Delfín vycítí, v jakém psychickém stavu člověk je

Novinky, das

Oldřich Bureš se ve své praxi v Turecku často setkává s dětmi, které prožily nějaké silné trauma - ztrátu rodičů, zavržení jejich vlastní rodinou, psychické nebo fyzické týrání, sexuální zneužití - a vidí, jak jim terapie pomocí delfínů účinně pomáhá. Proto také patří mezi příznivce unikátního projektu Delfíni v Praze, kde kromě úžasné podívané půjde také právě o delfinoterapii.

Foto: archív Oldřicha Bureše

Delfinoterapeut Oldřich Bureš

Článek

Jak probíhá výcvik delfínů?

V podstatě je to velmi jednoduché a nenásilné. Trenéři vše staví na bezprostřední hravosti delfínů a trénink vychází z jejich přirozených aktivit, kterým se věnují v přírodě. Například hrátky s míčem, který delfíni vyhazují do vzduchu a různě s ním manipulují, jsou v principu to samé jako hrátky s omráčenou rybou ve volném moři.

Foto: archív Oldřicha Bureše

Delfína v podstatě není možné přinutit k činnosti, kterou on sám nechce dělat. Jeho trenér sice vystupuje v lidském světě v roli pána, nicméně ve světě delfínů takovou roli nemá. Pro delfíny je prostě jenom partner nebo přítel, a když je trenér ve vodě, delfín moc dobře ví, že má nad člověkem navrch. Přátelství s delfíny je stejně jako v lidské společnosti postavené na vzájemné úctě, spolupráci a respektu.

Opravdu delfinária dokážou delfínům zajistit odpovídající podmínky?

I když jsou delfíni velmi zvídaví a inteligentní, pořád to jsou zvířata, která je navíc nutné chránit. Jejich přirozené životní prostředí se stále zhoršuje, moře a oceány jsou zdevastované. Pokud se s tím nepodaří něco udělat, je delfín, stejně jako většina biologických druhů žijících ve vodě, odsouzený k zániku.

Foto: archív Oldřicha Bureše

Určitou pojistkou proti této hrozbě jsou profesionální delfinária s perfektní odbornou péčí, která jsou schopna zvířatům zajistit odpovídající podmínky a delfíny rozmnožovat. Dobrý způsob zvolili v Americe, kde delfinária spolupracují s ochránci zvířat i mořskými biology. Společně pak diskutují o tom, jak delfíny chránit a zajistit jim co nejlepší podmínky pro život, a to nejen ve volné přírodě, ale i v péči člověka.

Jak probíhá samotná delfinoterapie?

Nemocní se s delfíny seznamují pomalu, krok za krokem. Nejdříve je pozorují z okraje bazénu, poté jim zkusí házet míč, a když je jedinec připraven, může za delfínem do vody. Nejdůležitější je pak samotný fyzický kontakt nemocného s delfínem, kdy se jej může dotýkat, hladit nebo se dokonce zavěsit za delfíní ploutev a nechat se vozit po celém bazénu. Když se jedinec ploutve pustí, vnímavý delfín na to okamžitě zareaguje a v mnoha případech dokonce sám od sebe nacouvá zpátky, aby se nemocný jeho ploutve mohl znovu chytit a pokračovat v dovádění. Delfín zkrátka ví, co má v jaké situaci dělat. Vůbec to není tak, že by reagoval jen na pokyn trenéra.

Velmi zajímavé je to, že delfín dokáže přesně vycítit, v jakém psychickém stavu člověk je, zda je nervózní, bojí se, nebo je naopak uvolněný. Pokud delfín cítí z člověka obavy, dokáže je svojí přítomností odstranit. V podstatě jej začne skenovat svým sonarem a pacient se uklidní. Nikdo zatím vědecky nedokázal, jak to dělá, ale prostě to dokáže.

Prý delfíni pomáhají i lidem s psychickými problémy ...

Delfinoterepie skutečně funguje u dětí i dospělých se silnými psychickými problémy. Mnoho dětí prožilo nějaké silné trauma, ať už je to ztráta rodičů, zavržení jejich vlastní rodinou, psychické nebo fyzické týrání, sexuální zneužití. V těchto případech se jedná o děti, které kompletně ztratily důvěru v ostatní lidi, a jejich stav se tradičními metodami zlepšuje jen velmi pomalu nebo vůbec.

Potřebují lásku, ale nenaučily se jí ani dávat, ani přijímat. Chování dospělých kolem nich změnilo chápání jich samých a reakce na okolí jsou posunuté – od přehnaně sebeobranných, přes vytvoření komunikačních bariér až po agresivitu. Leckdy na sebe chtějí strhnout pozornost za každou cenu - i za cenu toho, že je na ně někdo naštvaný a tak zlobí. Může jít o dítě, které sedí tiše v koutě a s nikým nechce komunikovat, ale častěji to asi bude dítě, které má „problémové chování,“ tedy přesně ty děti, které mají minimální šanci na adopci.

Foto: archív Oldřicha Bureše

Za celou dobu, co se delfinoterapii věnuji, mi prošlo rukama přes 350 dětí s různými problémy. Například šestiletá hluchoslepá holčička, která nebyla schopna projevovat vůbec žádné emoce. Při delfinoterapii se poprvé za svůj život zasmála, což byl pro rodiče zázrak. Loni jsem měl v péči i dvanáct dětí z dětských domovů z Lucemburska, osm z nich mělo problém s umístěním do adoptivní rodiny. Pěstouni je zkrátka nezvládali déle než tři měsíce a vraceli je zpátky do dětských domovů. V dnešní době je šest těchto dětí úspěšně umístěných v rodinách.

Netvrdím, že delfinoterapie je lékem na všechno, že dokáže vyléčit autismus nebo jiné nemoci. Ze zkušenosti však vím, že pomáhá dětem zkvalitňovat jejich život, prožívání sebe samých i okolí. Děti, třeba ty s opožděným vývojem, se lépe učí a jsou dokonce schopny dát dohromady složitější větu.

Jak bude probíhat delfinoterapie v Praze?

Delfinoterapie v Praze v sobě zahrnuje 10 jednotlivých terapií rozložených v čase dle stavu a potřeb klienta. Přímý kontakt s delfínem trvá cca 30 minut. Vybraní pacienti budou mít navíc terapie zcela zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Michal Dlouhý: Žijeme v jedné velké lži

Mimikou, gesty i projevem stále více připomíná svého bratra Vladimíra. Jakoby v něm tenhle skvělý herec žil dál… Čtyřiačtyřicetiletý Michal Dlouhý se takovému...

Výběr článků

Načítám