Hlavní obsah

David Lukeš „slaví“ dvacet let na vozíku. Teď se pokusí opět postavit na nohy Paraple

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bylo mu čerstvě dvacet let, když mu lékaři řekli, že už se v životě nepostaví na vlastní nohy. Současný ředitel Centra Paraple David Lukeš si na začátku nedokázal představit, jaký život povede a už vůbec ne, že jednou bude šéfovat instituci, která pomáhá lidem s postižením. Kvůli koronavirové krizi musel centrum zavřít. Nyní se ho pokusí opět postavit na nohy.

Ředitel Centra Paraple „slaví“ dvacet let na vozíku. Teď se pokusí postavit na nohy ParapleVideo: Novinky

 
Článek

Přestože je tomu dvacet let, vzpomíná si na svůj osudný den, jako by byl včera.

„Byli jsme s klukama na fotbalovém turnaji a během pauzy mezi zápasy jsme se šli osvěžit do místního potoka. Skákali jsme do jezu a já jsem nepřeskočil splav a trefil jsem tam beton. Hlava šla do záklonu a v tu chvíli jsem poznal, že je to špatné, protože jsem okamžitě přestal cítit celé tělo,“ vzpomíná.

Kamarádi vytáhli náhle se topícího Davida z vody a zavolali záchranku. Vrtulník mladého fotbalistu převezl do nemocnice, kde strávil dva měsíce. Následovaly rehabilitace v pražském Motole, v Kladrubech a v Parapleti.

Foto: archiv Davida Lukeše

I na vozíku lze sportovat a normálně žít.

David Lukeš přiznává, že ani jemu se nevyhnuly deprese. Bál se, že nebude moct dělat nic, ani řídit auto, psát na počítači, nedojde si na záchod. Vše se ale velmi rychle naučil a zjistil, že život rozhodně nekončí.

„Začátek je těžký, ale dá se to přirovnat k tomu, že se znovu narodíte. Všechno se učíte znovu. U těch mladších lidí si myslím, že je to víc v pohodě, jsou do rehabilitací našlápnutí,“ usmívá se.

David Lukeš se dnes aktivně věnuje hlavně svému synovi, profesionálnímu hraní rugby a klientům v Parapleti.

Foto: archiv Davida Lukeše

David se kromě péče o ostatní vozíčkáře stará hlavně o svého osmiletého syna.

To bohužel s příchodem koronavirové pandemie zavřel. „Nemuseli jsme, ale vzhledem k tomu, že se tam denně potká padesát šedesát lidí, tak abychom chránili zaměstnance i klienty, zavřeli jsme. Navíc naše centrum je o skupinové práci, o potkávání se,“ vysvětlil.

Paraple je momentálně ve ztrátě okolo 1,5 milionu korun. „To se samozřejmě týká jen příjmů, které jsou od zdravotních pojišťoven, klientů, z kavárny a ostatních příjmů z doplňkové činnosti. Nevíme ale, co bude následovat třeba na podzim, jak zareagují dárci, protože na to jsme vázaní více jak z poloviny finančních prostředků, které musíme sehnat, takže záleží i na tom, jak se budou chovat individuální dárci,“ říká ředitel.

Vozíček bere jako výhru, mohl skončit hůř. V Centru Paraple ho vrátili do života

Styl

Ke znovuotevření chystá ve středu 6. května koncert za podpory Mall Tv, kde od 19 hodin vystoupí Thom Artway, který Paraple dlouhodobě podporuje. Vystoupí i Jana Plodková a Iva Pazderková.

„Bude to sranda, zároveň to bude v duchu Kultura žije,“ vysvětlil Lukeš, který pro klienty v omezeném režimu otevře Centrum Paraple 11. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám