Hlavní obsah

Covid mě připravil o čich. Po roce stále není vše v pořádku

Do počátku března roku 2020 měla Liz Darkeová velmi silně vyvinutý čich a byla schopna „odhalit“ i sebemenší pach. Po onemocnění covidem o něj ale na čas zcela přišla. I po roce od onemocnění nemá čich zcela v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Po prodělané nemoci někoho trápí úplná ztráta čichu, u někoho se může čichové vnímání poměrně změnit. Ilustrační foto.

Článek

„Šestnáctého března roku 2020 jsem v důsledku nákazy koronavirem zcela přišla o svůj čich,“ uvedla v rozhovoru pro server Independent. Byla tak mezi mnohými nemocnými, kteří tento projev nákazy koronavirem „okusili“ na vlastní kůži a v prvním čtvrtletí roku 2020 ho hlásili svému lékaři.

Ztráta čichu v té době nebyla uváděna jako jeden z oficiálních a průkazných symptomů nemoci, stalo se tak až počátkem května. Nikdo stejně tak nevěděl, jak dlouho a v jakém rozsahu může tento „výpadek“ trvat.

Ztráta čichu je předzvěstí mírného covidu-19, zjistil výzkum

Koronavirus

Profesor Carl Philpott, ředitel výzkumu a správce britské charitativní organizace Fifth Sense, která se zabývá poruchami spojenými s čichem, odhaduje, že podobnou zkušenost se ztrátou čichu nebo s jeho změnami celosvětově zažilo až 60 procent lidí, kteří nemoc prodělali.

Z oblíbených vůní je mi špatně

„Čich se mi alespoň částečně vrátil asi deset týdnů od onemocnění, ovšem i rok poté to rozhodně není jako dřív,“ svěřila se s vlastními zkušenostmi Liz.

„Moje oblíbená parfémová vůně, čerstvé česnekové máslo nebo třeba eukalyptus, tedy vůně, které jsem dříve milovala, z toho všeho se mi po nemoci doslova obrací žaludek,“ vyjmenovává Liz některé změny.

Úplná ztráta čichu může člověka postihnout už pár hodin po nákaze koronavirem, tvrdí lékaři

Koronavirus

Podobné je to i s vůní čerstvé cibule, kterou s oblibou dávala do různých salátů. Nyní jí i slabý závan doslova páchne. Čerstvá ranní káva jí pak dle jejího vyjádření připomíná hnůj.

Podobné zkušenosti jako ona mají i mnozí další pacienti, kteří covidem onemocněli. Změněné vnímání vůní je podle lékařů často spojováno s virovými infekcemi a většinou jde o známku toho, že se pacient „zotavuje“.

Profesor Philpott k tomu dodává: „Pacienti většinou přecházejí od naprosté ztráty čichu k jeho opětovnému fungování, ale třeba jen jednoho či dvou receptorů. Většina věcí kolem nás je směsí molekul a my rozpoznáváme jejich vzorce. Pokud ale máme v provozu pouze několik pachových receptorů, můžeme známý pach rozpoznávat najednou zkresleně.“

Základní tréninkové vůně 

V každém případě lékaři a odborníci radí čich trénovat, a to i když částečně funguje.

„Čichový trénink je něco, co dělají parfémáři a someliéři, když se poprvé snaží trénovat nos a rozpoznat vůně, se kterými pracují. V případě ztráty čichu podobný trénink povzbudí vaše pachové cesty k obnovení spojení, které jste dříve měli,“ vysvětluje Philpott.

Deník nakažené záchranářky: Nerozeznala jsem ani syrový česnek

Koronavirus

Experti radí začít se čtyřmi základními vůněmi – růží (květinová), hřebíčkem (kořeněná), citronem (ovocná) a eukalyptem (pryskyřičná). Nejlépe v podobě esenciálních olejů trénovat alespoň dvakrát denně po dobu 10–20 sekund.

Po několika týdnech by mělo začít docházet ke zlepšení. Bohužel jsou ale známy i případy, kdy to vůbec nezabralo. Nicméně i tak odborníci doporučují cca po 12 týdnech cvičení přejít na běžnější typy vůní vyskytující se v domácnosti – jako je například mletý pepř, vanilka, grep, káva nebo čerstvé bylinky.

Anketa

Znáte ve svém okolí někoho, kdo přišel kvůli koronaviru o čich?
Ano, znám více takových lidí
26,9 %
Ano, a byl to i můj případ
65,9 %
Ne, nikoho takového neznám
7,2 %
Celkem hlasovalo 1206 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám