Hlavní obsah

Češi méně sportují, tloustnou a strádají i po psychické stránce

Novinky, das

Stále více lidí se vlivem vládních opatření spjatých se současnou pandemií cítí po psychické i fyzické stránce velmi špatně. Jak ukázal průzkum společnosti Seznam.cz, lidé mnohem méně sportují, tloustnou a mají stále méně důvodů k radosti.

Foto: Profimedia.cz

Češi více odpočívají u televize.

Článek

Až polovina lidí vůbec nesportuje, pětina lidí se sice alespoň trošku hýbe, nicméně méně než minulý rok. Pokles sportování je přitom patrný u všech generací, což se samozřejmě negativně odráží nejen na jejich fyzické kondici, ale i vyšší hmotnosti.

„Oproti loňskému roku se tak dvě pětiny oslovených cítí hůře z pohledu fyzické kondice, přičemž více než třetina se přiznává i k vyšší hmotnosti,“ upozorňuje Darek Pikálek ze Seznam.cz.

Stále více lidí se ale také dostává do psychické nepohody. Snaží se tak více odpočívat, sledovat filmy, poslouchat hudbu či číst knihy. Se svými psychickými problémy se ale svěří maximálně svým nejbližším, skutečnou odbornou pomoc využívá minimum z nich. Jen výjimečně se lidé snaží svou psychickou pohodu zlepšovat sportem.

Duševní zdraví některých dětí je v alarmujícím stavu, zařiďme jim návrat do škol, apelují odborníci

Věda a školy

Každodenně sportuje spíše starší generace

Z průzkumu také vyplynulo, že polovina z těch, kdo se nějaké aktivitě věnují, sportuje několikrát týdně a jedna čtvrtina pak každý den. Ti, co sportují, se aktivitě věnují průměrně pět hodin týdně.

Paradoxně každodenní sportování je běžnější u starší generace, která se věnuje sportu ve všední dny i o víkendu, zatímco mladší ročníky sportují převážně o víkendech.

„Je znát, že lidem chybí večerní sportovní aktivity, které dříve běžně provozovali, návštěvy fitness, kolektivní sporty atp.,“ uvádí Pikálek.

Pět velmi efektivních cviků na posílení středu těla

Zdraví

Oblíbené pohybové aktivity během pandemie

Nejčastější sportovní aktivitou jsou dlouhé procházky, poté následují aktivity, které lze provozovat doma – posilování a fitness. Tyto činnosti jsou populární zejména mezi mladými.

„Letos zaznamenáváme vyšší návštěvnost u fitness produktů, například činky a závaží vykazují o 380 % větší zájem. Problematická doba láká i k dlouhým procházkám. O 210 % se zvýšil zájem o nordic walkingové hole a 170% nárůst zájmu zaznamenaly i hole trekingové,“ vysvětluje Jan Kriegel z nákupního rádce Zboží.cz.

Alespoň nějak doma cvičí necelá polovina respondentů. Velmi často přitom využívají online videa nebo aplikace. Placené online kurzy jsou zatím používané jen omezeně, ale zájem o ně roste. Nyní jich využívá 5 % dotázaných, více jak 6 % o jejich pořízení ale uvažuje.

Na popularitě získává především běh a otužování. Běhá desetina dotázaných, otužování se věnuje alespoň občas 17 %. Většina lidí, kteří se věnují běhu nebo otužování, s těmito aktivitami začala poměrně nedávno, v posledních pěti letech.

Reklama

Související články

Jak bojovat s osamělostí

Chladné počasí a všudypřítomná tma nahrávají depresím i pocitům osamělosti. Co dělat, když vás přepadne zimní blues a samota se zdá tíživější než kdykoli...

Výběr článků

Načítám