Hlavní obsah

Celoživotní dieta omladí organismus a zpomalí stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Lidé se odnepaměti snaží objevit prostředek, jímž by si prodloužili život. Vědci nedávno zjistili, že u hlodavců je takovým elixírem mládí snížený příjem potravy. A teď se podařilo zjistit, že omezením denního příjmu energie lze omladit také člověka.

Článek

Kdo sníží svůj denní příjem potravy o 300 až 500 kalorií, může knot své svíčky prodloužit až o několik let. Novou studii dokládající tyto závěry publikovali v odborném časopise Rejuvenation Research odborníci z New Saint Louis University.

Vědci se domnívali, že u myší působí omezení energie tak, že se sníží sekrece hormonu štítné žlázy – trijodothyroninu. Tím přitom dojde ke zpomalení metabolismu v tukových tkáních a tím ke zpomalení stárnutí.

Podle výzkumu z New Saint Louis může stejný účinek jako u hlodavců vyvolat u člověka omezení energetického příjmu asi o 300 až 500 kalorií denně.

Během posledních let se hodně diskutovalo o tom, zda může omezení příjmu kalorií zpomalit proces stárnutí také u člověka,“ uvedl docent Edward Weiss ze Saint Louis University.

"Náš výzkum poskytuje důkazy, že omezení příjmu kalorií skutečně funguje u lidí tak, jak to bylo dříve dokázáno u zvířat. V příštím kroku chceme určit, zda to ve skutečnosti zpomaluje s věkem související poškození tkání. Jediným způsobem, jak to s určitostí dokázat, je ale dlouhodobá studie,“ dodal docent Weiss.

Reklama

Související články

Myslete na jídlo a odnaučíte se mlsat

Řada hubnoucích to dobře zná, veškeré snahy dodržovat dietu pokaždé zhatí sžíravý pocit chutě na něco dobrého. Přitom stačí málo - vždy, když na člověka přijde...

Výběr článků

Načítám