Hlavní obsah

Alzheimer postihuje více depresivní lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Deprese v mládí mohou ve stáří vyústit v Alzheimerovu chorobu. Dvě studie nezávisle na sobě prokázaly, že osoby trpící depresemi onemocní touto neurodegenerativní chorobou častěji. Podle expertů z Chicaga hrozí osobám s depresemi více než dvakrát větší riziko onemocnění.

Článek

A u osob mladších šedesáti let zvyšují deprese podle nizozemských a amerických psychiatrů riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou až čtyřikrát. Informovali o tom na stránkách odborného časopisu Neurology and Archives of General Psychiatry.

Experti z nizozemské Erasmovy univerzity v Rotterdamu sledovali 486 osob během šesti let. Během tohoto období se rozvinula Alzheimerova choroba u 33 osob. Zatím však není jasné, jak a proč spolu deprese a toto degenerativní onemocnění souvisejí. Podle Nizozemců zřejmě deprese vedou ke ztrátě nervových buněk ve dvou oblastech mozku.

A právě poruchy funkce těchto dvou oblastí souvisí s Alzheimerovou chorobou. Při ní dochází k problémům s pamětí, myšlením i chováním tak, že dojde k ovlivnění pracovního života, koníčků i společenského života. S postupujícím věkem se nemoc zhoršuje a má fatální následky.

Reklama

Související články

Testy čichu odhalují Alzheimerovu nemoc

Test čichových schopností dokáže odhalit sklon stárnoucího člověka k demenci, tedy k Alzheimerově chorobě. A to už v raném stadiu. Zjistil to tým vědců...

Sklenka vína denně zlepšuje paměť

Pokud si člověk dopřeje denně maximálně jednu či dvě sklenky vína, pak může podle novozélandských odborníků zlepšit svou paměť. Experti z Aucklandské...

Výběr článků

Načítám