Hlavní obsah

Sklenka vína denně zlepšuje paměť

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Pokud si člověk dopřeje denně maximálně jednu či dvě sklenky vína, pak může podle novozélandských odborníků zlepšit svou paměť. Experti z Aucklandské univerzity navíc tvrdí, že mírná konzumace vína může pomoci lidem s Alzheimerovou chorobou. Na druhou stranu podle lékařů Maggie Kalevové a Matthew During tvrdí pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu může nevratně ničit mozkové buňky.

Článek

"Nízká hladina alkoholu podporuje neutrální paměť, jako je zapamatování si věcí. Na druhou stranu jsme, na rozdíl od všeobecného přesvědčení, také zjistili, že nadměrná konzumace alkoholu podporuje vzpomínky vysoce emocionálního rázu, což znamená, že heslo ´pij, abys zapomněl´ je naprosto neplatné. Náš výzkum naznačuje, že nadměrná konzumace alkoholu posiluje negativní vzpomínky," řekla doktorka Kalevová.

Novozélandští odborníci tvrdí, že cesty a procesy, jimiž je paměť vytvářena a jsou v ní informace ukládány, jsou zatím nejasné. Ale klíčovou roli v procesu hrají receptory NMDA, které jsou vůči alkoholu citlivé.

"Použitím těchto poznatků můžeme pomoci při léčbě poruch paměti, jako je Alzheimerova choroba a další druhy demence," věří Kalevová.

Reklama

Související články

Hlavolamy prodlužují seniorům život

Pokud chcete dopřát seniorům delší život, nadělte jim k Vánocům nějaké numerické hádanky a hlavolamy. Luštěním těchto hříček se jim zlepšuje paměť. Důchodci,...

Aromaterapie podporuje dobrou paměť

Vědci z Německa zjistili, že vdechování různých esencí během učení a následně při spánku může výrazně zvýšit kapacitu paměti a usnadnit ukládání i vybavování...

Po liposukci může pacient ztratit paměť

Liposukcí spousta lidí řeší svoje nadbytečná kila, mnozí z nich si myslí, že jde o naprosto banální a bezpečný zákrok, ale opak je pravdou. Kanyla z těla podle...

Výběr článků

Načítám