Hlavní obsah

V létě hrozí riziko infekce močových cest

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dny většinou přinášejí uvolnění a příjemné zážitky. Pokud to tak má zůstat, nesmíme zapomínat na své zdraví. Někdy stačí špatně se obléct, jindy zase nedodržovat v horku pitný režim a problémy jsou tady. K těm častým patří záněty močové trubice, močového měchýře a ledvinné pánvičky.

Článek

Ty - včetně zánětu močového měchýře - trápí nejvíce ženy, ale nevyhnou se ani mužské části populace. Zejména starším pacientům s onemocněním prostaty.

"Většinu těchto infekcí způsobují bakterie Escherichia coli. Obtíže se projevují častým nucením k močení, pálením a řezáním při močení, bolestí v podbřišku nebo bederní krajině. Pokud se neléčí nebo nedoléčí, stále se opakují, až se nakonec stanou chronickými a jejich důsledkem bývá inkontinence. Pokud chronický zánět postihne ledvinné pánvičky, pak v 25 procentech případů vede dokonce k selhání ledvin.

Infekce se nejčastěji šíří vzestupnou cestou přes močovou trubici, méně často cestou krevní. Je to dáno především anatomií ženy, která má kratší močovou trubici a blíže k ní je i konečník. Na vzniku zánětu močového měchýře se také může podílet gynekologický zánět," uvádí MUDr. Vladislav Klemec z urologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

V léčbě pomáhá dostatek tekutin

Pokud infekce probíhá bez větších příznaků, pak ji většinou zvládneme sami. Mnohdy stačí jen urologický čaj. Obsahuje totiž třezalku a kopřivu, které působí antioxidačně a čistí organismus. Pomáhá také teplo a klid.

Mnohdy ale potíže přes domácí léčení trvají a pacienta obtěžují. Pak je třeba zjistit příčinu. Někdy jde jen o nachlazení či nízký příjem tekutin, jindy o kaménky nebo vývojové anomálie urogenitálního ústrojí. Podle závažnosti stavu lékař doporučí zvýšit příjem tekutin, rostlinný extrakt, chemoterapeutika, antibiotika, operaci či kombinaci uvedených způsobů.

"Pro prevenci, stejně jako pro léčbu akutního onemocnění platí několik zásad. Je nezbytné dodržovat pitný režim, hygienu při sexuálním styku a v případě poševních zánětů je důležitá důkladná léčba. Je také chybou zadržovat moč, protože i to má vliv na rozvoj infekce.

Je lepší dodržovat nedráždivou dietu. Doporučuje se také doplňovat vitamín C, protože zpomaluje růst bakterie Escherichia coli, zvyšuje kyselost moči a tím vytváří nepříznivé prostředí pro některé bakterie.

Velice důležitý je pravidelný a dostatečný příjem vhodných tekutin. Jejich množství závisí na věku, celkovém zdravotním stavu, fyzické aktivitě a teplotě okolí. Vypít bychom měli asi 2 až 2,5 litru tekutin. Káva se však do jejich příjmu nepočítá, působí totiž močopudně.

O tom, zda jsme pili dost, se můžeme přesvědčit snadno. Moč, která odchází z těla, by měla být světlá, tedy skoro bílá. Jiná barva svědčí o tom, že pijeme málo," vysvětluje doktor Klemec.

Na bakterie platí i rostlinné výtažky

Ukázalo se, že dobrým pomocníkem v prevenci mohou být i některé přípravky, které obsahují rostlinné výtažky. Na činnost močového ústrojí působí příznivě třeba brusinky. Jsou bohatým zdrojem vitamínů, bioflavonoidů a dalších přírodních látek. Jejich výtažek zabraňuje uchycení bakterií na stěnách močové trubice a močového měchýře. Tak účinkují především na bakterie Escherichia coli, které jsou příčinou 85 procent všech infekcí močových cest.

Pravidelné užívání výtažku z brusinek brání vzniku opakovaných zánětů a pomáhá i při chronickém onemocnění. Má také antioxidační účinek, chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Oceníme ho i při inkontinenci. Zpomaluje totiž rozklad uniklé moči a zabraňuje tím nepříjemnému zápachu.

Extrakt nemá žádné vedlejší účinky. Jeho velkou výhodou také je, že ani při dlouhodobém užívání nevzniká odolnost (rezistence) bakterií. Přípravek lze současně užívat s antibiotiky i chemoterapeutiky předepsanými při akutních zánětech.

Je třeba ale upozornit, že při akutních stavech v žádném případě nenahrazují antibiotika. Pokud má nemocný horečky, třesavku a bolesti v bederní krajině, musí bezpodmínečně k lékaři.

Nejčastěji jsou postiženy ženy

  • s vaginální infekcí;
  • s nedostatečnou či naopak příliš úzkostlivou intimní hygienou;
  • často střídající partnery a preferující rizikové sexuální praktiky;
  • kuřačky ohrožují nejen nádory, ale také časté záněty. Velké množství kyslíkových radikálů, které kouř obsahuje, se podílí na porušení sliznic. Jsou pak snadným terčem zánětů;
  • v menopauze - důvodem častějších infekcí je úbytek estrogenů. Tím dochází ke ztenčení sliznice pochvy a zevního genitálu, a proto je větší možnost jejich poranění;
  • malá děvčátka - příčinou zánětu je používání nekvalitních plen či špatná hygiena. Zevní ústí močové trubice je třeba utírat vždy od poštěváčku ke konečníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám