Hlavní obsah

Z koupaliště si člověk může odnést i nepříjemné infekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z koupaliště si člověk může odnést kromě zážitků z koupání také nepříjemné infekce: plísňové onemocnění nohou či bradavice. Zatímco plíseň se projeví na kůži rychle, bradavice se může objevit i za rok po nákaze. Pro přenos jsou rizikové zejména sprchy, šatny a plochy okolo bazénu. Onemocnění jsou přenosná, běžné povinné vyšetření kvality vody závady v tomto směru ale neodhalí.

Článek

Podle Markéty Chlupáčové ze Státního zdravotního ústavu napadá plíseň nejčastěji chodidla, kůži mezi prsty a nehty. Projeví se svěděním, mokváním a zarudnutím. "Plísně trápí více dospělé lidi. Naproti tomu bradavice se vyskytují hlavně u školáků," uvádí na webových stránkách ústavu Chlupáčová.

Zdrojem nákazy je nemocný člověk, infekce se šíří přímým kontaktem, společně užívaným ručníkem, případně našlápnutím infekčních šupinek oddrolených z nohou nemocného. Ty ulpívají zejména na dřevěných podložkách, na dlaždicích v okolí bazénu, na sedátkách a podlahách v šatnách a sprchách.

Přenos infekce hrozí více lidem s poraněnou kůží, plochýma nohama a otlaky od nevhodné obuvi. Léčení je obtížné a zdlouhavé. Lidé náchylní k těmto chorobám by proto měli dbát na prevenci - po koupeli vysušit řádně záhyby kůže a nosit vzdušnou obuv.

Zabránit šíření infekce v areálu plaveckého bazénu mohou především sami nakažení - v době nemoci by neměli tato místa vůbec navštěvovat. Překrývání bradavic náplastí je neúčinné, z hygienického hlediska je sporné i nošení ochranných ponožek a přezůvek v prostorách bazénů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám