Bruschetta s piniovými oříšky

Bruschetta s piniovými oříšky

Bruschetta s piniovými oříšky

FOTO: VitaNut

INGREDIENCE
  • 1 ciabatta
  • 4 větší vyzrálá rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej na potírání
  • piniové oříšky podle chuti

POSTUP:

  1. Pečivo nakrájíme na plátky, ty opečeme na pánvi do zhnědnutí.
  2. Mezitím si připravíme rajčatovou směs.
  3. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky, bazalku najemno nasekáme a spolu se solí a pepřem důkladně, ale zlehka promícháme. Na závěr přidáme nadrobno nakrájený česnek a opražené a nadrcené piniové oříšky.
  4. Po vyndání z pánve potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.
  5. Na závěr posypeme praženými piniovými oříšky a můžeme podávat.

Krémová kulajda se zastřeným vejcem a čerstvým koprem

Krémová kulajda se zastřeným vejcem

Krémová kulajda se zastřeným vejcem

FOTO: Spa hotel Laterna

INGREDIENCE
  • 1 cibule
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • čerstvý kopr
  • sterilované hříbky
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 250 ml smetany
  • 750 ml vývaru nebo vody
  • ocet
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Oloupeme cibuli a očistíme kořenovou zeleninu.
  2. Cibuli i zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova na másle.
  3. Zalijeme vývarem, smetanou a uvaříme doměkka.
  4. Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem.
  5. Ve vroucí vodě s octem připravíme zastřená vejce (cca 4 minuty). 
  6. Do talíře vložíme zastřená vejce, sterilované hříbky a vše zalijeme krémovou kulajdou. Ozdobíme čerstvým koprem.

Grilované halloumi s melounovým dipem

Grilované halloumi s melounovým dipem

Grilované halloumi s melounovým dipem

FOTO: Bouquet

INGREDIENCE
  • 1/4 melounu (200 ml v tekutém stavu)
  • 200 g sýru halloumi
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce papriček chipotle adobo
  • 1 lžíce nasekané máty
  • kůra a šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

POSTUP:

  1. Nejdřív si vyrobíme melounový dip. Meloun nakrájíme, dáme do mixéru a rozmixujeme.
  2. Přendáme na pánev, přidáme cukr, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme, dokud se nezredukuje omáčka na jednu třetinu. Potrvá to asi 5 minut.
  3. Poté necháme lehce vychladnout, vmícháme zakysanou smetanu, papričky chipotle a nasekanou mátu.
  4. Přendáme do hluboké nádoby a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky.
  5. Dip podáváme s ogrilovaným sýrem halloumi.

 Vepřová kotleta z mangalice a coleslaw s křenem od kuchaře Huga Hromase


Vepřová kotleta z mangalice

Vepřová kotleta z mangalice

FOTO: Bio farmy

INGREDIENCE
  • 4 bio vepřové kotlety z mangalice (plemeno prasete, které má velmi chutné, šťavnaté maso a zdravější tuk)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • lžíce soli
  • lžička uzené papriky
  • několik snítek čerstvého oregana
  • 2 bio jablka
  • 2 bio mrkve
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 citron

POSTUP:

  1. Vepřové bio kotlety několik hodin před grilováním vyndáme z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. V misce si smícháme vinagretu: sůl rozpustíme ve vinném octu, přidáme uzenou papriku a pomocí metly vyšleháme s olivovým olejem.
  3. Nastrouhaná jablka, křen a mrkve spojíme s majonézou, dochutíme solí a citronovou šťávou.
  4. Na grilu pomalu opečeme vepřové kotlety dozlatova (nejméně 5 minut z každé strany). Než kotlety sundáme z grilu, potřeme je z obou stran vinagretou a necháme zprudka projít ostrým plamenem na grilu (aby se odpařil ocet).
  5. Podáváme horké kotlety se salátem coleslaw.

 Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

FOTO: La food

INGREDIENCE
  • 100 g bulguru
  • 40 g čočky beluga
  • 40 g mrkve
  • 40 g řapíkatého celeru
  • 3 ks vajec
  • 60 g sýru
  • 100 g strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • zeleninový vývar
  • česnek
  • sůl
  • italské bylinky

POSTUP:

  1. Bulgur a čočku uvaříme a necháme vychladnout.
  2. Mrkev a řapíkatý celer nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlý bulgur s čočkou beluga.
  3. Vše zamícháme a dochutíme solí a zeleninovým vývarem.
  4. Pokud je směs potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.
  5. Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu.
  6. Grilujeme nejlépe na grilovacím tácku, případně hladké ploše grilu.
  7. Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku, talíř dozdobíme letním salátkem.

Petrželové pesto

Petrželové pesto

Petrželové pesto

FOTO: Electrolux

INGREDIENCE
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • 25 g vlašských ořechů
  • 250 g polosušených rajčat
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 hrníček čerstvé petržele
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 25 g parmezánu

POSTUP:

  1. Rajčata zbavíme oleje a chilli papričky pecek.
  2. Všechny ingredience vložíme do nádoby a rozmixujeme.

Ovocná bowle

Ovocná bowle

Ovocná bowle

FOTO: archív firmy

INGREDIENCE na 4 porce
  • 1 lahev 0,75 l sektu Rotkäppchen Sec
  • 0,5 l jablečného džusu
  • 250 g jahod
  • 250 g malin
  • 250 g borůvek

POSTUP: 

  1. Sekt, džus i ovoce vychladíme.
  2. Ovoce umyjeme a vložíme do mísy, jahody rozpůlíme, borůvky a maliny můžeme do mísy vložit vcelku.
  3. Do mísy s ovocem nalijeme vychlazený sekt a džus a promícháme.
  4. Bowli můžeme ozdobit květy.
  5. Rozdělíme do sklenic, ozdobíme květy a ihned podáváme.

 Panna cotta s pistáciemi

Panna cotta

Panna cotta

FOTO: Mléko vás zdraví (2x)

INGREDIENCE
  • 700 ml smetany 30%
  • 160 g cukru krupice
  • 250 g tučného jogurtu
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 plátky želatiny

POSTUP:

  1. Želatinu rozpustíme.
  2. Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou.
  3. Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček.
  4. Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.

Krém s lesním ovocem

Krém s lesním ovocem

Krém s lesním ovocem

INGREDIENCE
  • 250 g ricotty
  • ½ l mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 3 lžíce cukru
  • hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
  • šlehačka

POSTUP: 

  1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
  2. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs.
  3. Vaříme 2 minuty.
  4. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
  5. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.