Těsto na pravou italskou pizzu podle Andrea Eniho, šéfkuchaře restaurace "U Itala"

Domácí pizza

Domácí pizza

FOTO: KitchenAid

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 1 kg hladké mouky 00
  • 20 g soli
  • 10 g droždí
  • 1 polévková lžíce extra panenského oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 600 ml (vlažné) vody

POSTUP:

  1. Z droždí a vody si udělejte kvásek a nechte vykynout na teplém místě.
  2. Do kuchyňského robota dejte mouku, přidejte kvásek a začněte míchat.
  3. Postupně přidejte olej a na závěr sůl.
  4. Míchejte ještě cca 5 minut (maximálně však až 20 minut) a stroj zastavte. Těsto nechejte ležet alespoň 5 minut ve stroji.
  5. Těsto vyjměte, dejte na stůl, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu kynout.
  6. Těsto si poté můžete rozdělit na 250g kousky a vytvořit z nich kuličky (italský výraz pro tento tvar je „pallini”) a nechejte ještě cca dvě hodiny odpočívat pod vlhkou utěrkou.
  7. Nastavte troubu na nejvyšší možnou teplotu (zhruba okolo 300 stupňů).
  8. Připravte si rajčatovou omáčku, kterou dochuťte solí, bazalkou a kapkou extra panenského olivového oleje.
  9. Navrch pokládejte obložení podle chuti a můžete začít péct. Čím teplejší trouba je, tím bude pizza rychleji upečená.


Recept na špaldovou pizzu podle Patris a Stanleyho z blogu "We lift together"

Špaldová pizza

Špaldová pizza

FOTO: We lift together

POČET PORCÍ: 2 kusy

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 140 ml vody
  • 35 ml olivového oleje
  • 11 g sušeného droždí
  • 1 čajová lžíce soli
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
Na omáčku
  • pasírovaná rajčata (kostky)
  • 1 stroužek česneku
  • špetka oregana
  • špetka pepře
Na oblohu
  • mozzarella
  • bazalkové pesto
  • čerstvá bazalka

POSTUP:

  1. Do misky dejte vodu a droždí a připravte si kvásek.
  2. Po pár minutách přidejte zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promíchejte a nechte kynout cca 40 minut.
  3. Po vykynutí si těsto vyndejte na pomoučený vál, rozdělte na dvě části a vytvarujte kruh.
  4. Pasírovaná rajčata dejte do menšího hrnce a na mírném ohni z nich nechte odpařit vodu.
  5. Až budou zredukována, přidejte oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
  6. Promíchejte a nechte vychladnout.
  7. Po vychladnutí potřete na připravené těsto a poklaďte hrubé kousky mozzarelly.
  8. Dejte péct na co nejvyšší teplotu, nechte troubu dlouho předehřát, ať je maximálně horká.
  9. Pečte cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijte pestem a ozdobte čerstvou bazalkou.

Cuketové těsto na pizzu bez mouky

Pizza z cukety bez mouky

Pizza z cukety bez mouky

FOTO: Profimedia.cz

POČET PORCÍ: 2 kusy

INGREDIENCE:

Na těsto
  • 3 menší cukety
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • lžička oregana
  • 50 g parmezánu
Na oblohu
  • rajčatová omáčka
  • mozzarella či jiný sýr
  • čerstvá bazalka

POSTUP:

  1. Cukety nastrouhejte najemno, dejte do mísy, posypejte lžičkou soli a nechte 10 minut odležet.
  2. Když cukety pustí vodu, dejte dužinu do plátýnka a vymačkejte z ní všechnu vodu.
  3. Poté vsypte cuketu opět do mísy a přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, pepř, oregano a nastrouhaný parmezán.
  4. Z těsta vytvarujte na plechu s pečicím papírem 2 velké placky, které rukama pořádně upěchujte.
  5. Pečte při 200 °C dvacet minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou.
  6. Upečenou pizzu potřete rajčatovou omáčkou ochucenou solí, oreganem a prolisovaným česnekem, navrch pak dejte sýr, a ještě na několik minut pizzu vraťte do trouby, dokud se sýr nerozteče.