Hlavní obsah

Koření v polévkách pro zdraví

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyzkoušejte krémové zeleninové polévky, které zahřejí, dodají tělu vitamíny a také pomohou při snižování váhy. Zeleninový vývar je zároveň výborným základem pro zvýšení příznivých účinků koření v běžné stravě. Existuje tolik možností kombinací zeleniny a koření, že si určitě každý najde svou oblíbenou variantu.

Foto: Profimedia.cz

Dýňová polévka

Článek

Rozmarýn lékařský  

Patří ke koření, které prokrvuje organismus, tedy zahřívá podobně jako zázvor. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a působí proti nadýmání. Rozmarýn je silně močopudný a je vhodný pro lidi s nízkým tlakem.

Cizrnová polévka s rozmarýnem
Přibližně na třech lžících slunečnicového oleje zvolna opékáme slaninu spolu s celými větvičkami rozmarýnu tak dlouho, dokud slanina nepustí všechnu šťávu. Pak slaninu vyjmeme a na výpek s rozmarýnem vložíme nabobtnalou cizrnu. Vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem do výše cizrny a zvolna dusíme doměkka. Během vaření podléváme tak, aby se tekutina v konečné fázi téměř odpařila a cizrna byla zcela měkká. Několik kuliček si odložíme stranou na ozdobu a zbývající rozmixujeme do hladkého krému. Pyré podle chuti dosolíme a opepříme, popřípadě zředíme vývarem. Místo rozmarýnu můžeme vyzkoušet i estragon nebo saturejku.

Kari

Je směs různých druhů koření, nejčastěji obsahuje kurkumu, kardamom, chilli, pepř a zázvor. O zdravotních účincích této tradiční směsi bychom mohli psát dlouho – podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus, má antiseptické, antibiotické a antidepresivní účinky, odbourává stres. Normalizuje hladinu cukru v krvi a proti cukrovce prý působí i preventivně.

Podporuje trávení, spalování tuků, odstraňuje plynatost. Pravidelné používání kari je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy, protože podporuje tvorbu kostní a kloubní hmoty. Směs koření kari také údajně eliminuje migrény, zajišťuje pružné a čisté cévy a zlepšuje srdeční činnost.

Kardamom, který je součástí kari koření, se u nás poměrně málo používá, a to je škoda, protože snižuje překyselení organismu. Proto se někdy kardamom na špičku nože přidává do kávy, protože sníží její kyselost a zároveň jí dodá pikantnější chuť.

Dýňová polévka s kari
Základ dýňové polévky připravíme jednoduše. Omyjeme dýni, rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Vhodná je dýně hokaido, která se nemusí loupat, tím zkrátíme čas přípravy. Nakrájenou dýni lehce orestujeme na másle, přidáme sůl a kari, které by se mělo osmahnout. Jakmile kari nabírá tmavší barvu, vše podlijeme dvěma deci masového nebo zeleninového vývaru a na mírném ohni vaříme až do změknutí. Pak vše ponorným mixérem rozmixujeme. Dýně by se měla celou dobu až do změknutí dusit, neměla by plavat ve vodě.

Muškátový oříšek

Je něco jiného než muškátový květ, často se to zaměňuje. Zajímavostí je, že v pravém slova smyslu se nejedná ani o květ (je to usušený míšek semene), ani o oříšek (je to semeno stromu) – obojí je ze stromu muškátovníku vonného (Myristica fragrans).

Muškátové oříšky velikosti 3–4 cm se získávají ze spadlých a naprosto vysušených plodů, jádra v nich musejí chrastit. Do jídla se používají pro zlepšení trávení a pro podporu chuti k jídlu.

Koření příznivě působí na chronické bronchitidy, revmatismus, dnu – léčí i redukuje bolest. Pozor! Není vhodné ho používat současně s alkoholem, protože jeho účinky zesiluje. Muškátovému oříšku se přisuzuje i vliv na potenci mužů, prý prohlubuje procítění orgasmu a látky v něm obsažené dodávají obojímu pohlaví víc vnitřní jistoty. Je protikřečový, tlumí bolest a zlepšuje spánek, a tím podporuje soustředěnost za bdělého stavu.

Mrkvová polévka s muškátovým oříškem
Potřebujeme přibližně půl kila mrkve oloupané a nakrájené na kolečka a dvě střední brambory nakrájené na kostičky. Vše krátce podusíme na oleji, osolíme, opepříme a zalijeme masovým nebo zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí. Vyjmeme pár koleček mrkve na ozdobu a potom vše ostatní rozmixujeme. Pyré naředíme podle chuti a přidáme trochu muškátového oříšku (na špičku nože) a ještě asi pět minut povaříme. Lepší je používat celý muškátový oříšek a nastrouhat ho, má potom mnohem větší intenzitu vůně. Polévka se dá nakonec zjemnit smetanou.

Zázvor

Je velmi vhodné koření pro zimní období. Říká se o něm, že spolehlivě nahradí lékaře. Výhodný je zejména proto, že zahřívá organismus. Využívá se jako prevence proti viróze a chřipce, má silné protizánětlivé účinky.

V nejrůznějších podobách zázvor pozitivně působí i na trávicí trakt, potlačuje pálení žáhy a nadýmání. Užívá se také proti nevolnosti, dokonce účinkuje proti kinetóze (nemoc z pohybu). Pomáhá při redukci váhy, pokud si nastrouháte čerstvý zázvor a zalijete ho horkou vodou, máte vynikající, i když pořádně pálivý prostředek proti rýmě.

Cuketová polévka se zázvorem
Potřebujeme středně velkou cuketu, kořenovou zeleninu podle chuti a přibližně dva centimetry zázvoru. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, kořenovou zeleninu a brambory. Pak přidáme cukety nakrájené na kousky, zalijeme horkou vodou, podle chuti osolíme a opepříme a přidáme nastrouhaný zázvor, vaříme do změknutí zeleniny. Necháme trochu zchladnout a vše rozmixujeme. Do hotové polévky přidáme pro zjemnění smetanu a společně prohřejeme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Polévková koření

Saturejka – zlepšuje zažívání, hlavně odbourává tuky v přijímané potravě.

Chilli – obsahuje kapsaicin, který reguluje množství inzulínu v těle, detoxikuje střeva a přispívá ke snížení hmotnosti.

Kmín – vhodné koření proti nadýmání, provoní dech.

Kopr – zklidňuje zažívací potíže a nadýmání, je močopudný a podporuje tvorbu mléka u kojících matek.

Hřebíček – protizánětlivý, antibiotický, zlepšuje trávení.

Šalvěj – povzbuzuje jaterní činnost, je antibakteriální, protizánětlivá.

Koriandr – dělá pokrmy stravitelnějšími, často bývá součástí kari.

Máta peprná – klasika při trávení, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, uvolňuje nadbytečné hleny na sliznicích a zmírňuje projevy nadýmání.

Tulsi, bazalka posvátná – je protizánětlivá, zrychluje metabolismus.

Tymián – zlepšuje trávení, pomáhá při nachlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám