Hlavní obsah

Bezlepková dieta není pro zdravé lidi

Právo, mcm

Konzumace bezlepkových potravin, pokud nemáte celiakii, autoimunitní nemoc, která je způsobena nesnášenlivostí lepku, zdraví rozhodně neprospívá. Upozornila na to gastroenteroložka Suzanne Mahadyová z australské Monash University. Pokud konzumuje tyto potraviny konzument, jenž netrpí celiakií, vystavuje své srdce větším rizikům.

Foto: Profimedia.cz

Lidem bez celiakie by se bezlepkový jídelníček vůbec neměl doporučovat.

Článek

„Pro lidi bez celiakie neexistuje důkaz na podporu tvrzení, že přísná bezlepková dieta prospívá jejich zdraví. Je dokonce možné, že pravdou je pravý opak a že vyhýbání se i dietní celozrnné stravě může být škodlivé, protože to má za následek nízký příjem vlákniny,“ napsala Mahadyová na webu The Conversation.

Tváří v tvář módnímu trendu konzumace bezlepkových potravin poukázala Mahadyová na studii kanadské University of Toronto z roku 1999 a na podobnou studii z loňského roku.

Autoři kanadské studie dospěli k závěru, že konzumace pšeničné vlákniny s lepkem chrání před nemocemi srdce a oběhového systému. Snižuje to totiž hladinu triglyceridů čili tuků, které jsou rozpuštěny v krvi. Zvýšení hladiny triglyceridů znamená vyšší riziko srdečních onemocnění. Autoři loni zveřejněné studie analyzovali údaje o zdraví tisíců lidí v průběhu 26 let. Tak dospěli k závěru, že lidem bez celiakie by se bezlepkový jídelníček vůbec neměl doporučovat.

Kardiovaskulární rizika

„Dlouhodobý příjem lepku ve stravě není spojován s rizikem srdečních onemocnění. Naopak vyhýbání se lepku může mít za následek omezenou spotřebu blahodárných celých zrn, což může ovlivnit kardiovaskulární rizika,“ oznámili i autoři tohoto výzkumu.

Independent připomněl, že vylučování lepku ze stravy spojují vědci i se zvýšením rizika vzniku cukrovky druhého typu, tedy té, která není spojována s genetickou poruchou a bývá považována za civilizační nemoc.

Celiakií trpí asi jedno procento obyvatelstva. Jim dělá lepek problémy. Bezlepkové potraviny se však staly v poslední době velmi módním trendem i mezi lidmi, kteří je nepotřebují, protože lepek bez potíží zpracují. „Bezlepkové potraviny jsou často považovány za zdravější alternativu, protože bývají spojovány se zdravým životním stylem,“ konstatovala Mahadyová a upozornila, že tento názor není vědecky podložen.

Lepek je důležitá součást tradiční evropské kuchyně
Kvalitou a množstvím lepku je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného
Dobrý lepek dává těstu pružnost a gumovost
Amatérsky se nejčastěji lepek v mouce měří testem, kdy se mouka smíchá s vodou. Udělá se váleček a ten se natahuje, dokud nepraskne. Váleček z lepší mouky s vyšším obsahem lepku se podaří natáhnout více.

Lepek a celiakie

Lepek je označením pro skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů, které se vyskytují v obilninách.

U pšenice představuje dokonce až 80 procent bílkovin, které jsou v této obilnině obsaženy. Glykoproteiny pravděpodobně podněcují v těle tvorbu látky zvané zonulin, která zajišťuje propustnost tenkého střeva i pro tyto nedostatečně stravitelné a strávené bílkoviny.

Při celiakii je tvorba zonulinu narušena – lepek naopak vyvolává zánět sliznice tenkého střeva a jeho poškozování. Živiny se pak jen těžce vstřebávají a zůstávají nestrávené ve střevě, což způsobuje trávicí a zdravotní problémy.

Mohlo by vás zajímat na Proženy.cz:
Bezlepková dieta: Hodí se i pro zdravé lidi?

Reklama

Výběr článků

Načítám