Hlavní obsah

Arašídové máslo a jeho vliv na lidské zdraví

Novinky, kčt

Známá americká potravina – arašídové máslo – se v posledních letech stala populární i v tuzemsku. Od té doby neustále trvá rozepře, zda má, či nemá příznivý vliv na lidské zdraví. Podle vědců zkoumajících tuto pomazánku nezáleží na druhu, ale především na složení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oblíbená pomazánka je v pravé podobě bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které příznivě působí na srdce. Jde také o významný zdroj proteinu, vhodný hlavně pro vegetariány, kteří do své stravy potřebují zařadit více bílkovin.

Dvě polévkové lžíce arašídového másla obsahují až 8 gramů proteinu a 2 až 3 gramy vlákniny. Pomazánka má i spoustu vitamínů, mimo jiné E či B3 – niacin –, a také minerálů, třeba železo nebo draslík.

Nejzdravější arašídové máslo je vyrobeno logicky pouze z těchto oříšků. Přidaná sůl, cukr nebo oleje pak ovlivňují jeho minerální složení. Pokud obsahuje sůl, může mít až 150 miligramů sodíku.

Arašídy, které jsou ve skutečnosti luštěniny, jsou spojovány především s nižším rizikem výskytu srdečních onemocnění, rakoviny a tím pádem i předčasné smrti.

Vždy si na obalu zkontrolujte, že arašídové máslo neobsahuje žádné transmastné kyseliny a pokud možno ani žádné přidané cukry.
Linda V. Van Hornová, dietetička

Dříve se hovořilo i o jejich pozitivním vlivu na diabetes 2. typu. Studie, která sledovala více než 120 tisíc jedinců v letech 1986 až 1996, zjistila, že konzumace ořechů a arašídů neboli buráků souvisela s nižší úmrtností; u arašídového másla se ale žádný příznivý efekt nenašel.

„V minulosti se ukázalo, že arašídové máslo zahrnuje mimo jiné transmastné kyseliny, jeho složení je tedy značně odlišné od samotných arašídů. Negativní účinky soli a těchto kyselin tak znemožňují pozitivní dopad arašídového másla pro lidské zdraví,“ uvedli vědci ve zprávě o své studii.

Na to konto vydalo americké ministerstvo zemědělství v roce 2001 zprávu, že arašídové máslo neobsahuje žádné transmastné kyseliny ani v jedné z 11 značek, které tehdy vědci testovali – kromě známých firem vzali v potaz i „přírodní“ značky.

Problém s transmastnými kyselinami

I když se lidem mohou různé druhy, buďto jemné (smooth), nebo s křupavými kousky (crunchy), zdát – co se složení týče – rozdílné, není tomu tak. Ve skutečnosti jsou si všechny velmi podobné. Odlišnosti mezi nimi tvoří hlavně dodatečné přísady, tedy cukr, olej apod.

Linda V. Van Hornová, profesorka preventivní medicíny a dietetička na Severozápadní univerzitě v USA, pro CNN uvedla, že složení komerčních arašídových másel se v průběhu let zkvalitnilo, protože potravinářství si začalo uvědomovat problém s transmastnými kyselinami a začalo pomazánku vyrábět s odlišným složením.

„Vždy si jen na obalu zkontrolujte, že máslo neobsahuje žádné transmastné kyseliny a pokud možno ani žádné přidané cukry,“ radí Van Hornová.

Většina kalorií v arašídovém másle pochází z tuku. I když jde z velké části o nenasycené mastné kyseliny zdravé pro srdce, stále je pomazánka kalorickou potravinou.

Dvě polévkové lžíce pomazánky obsahují přibližně 200 kalorií, takže pokud si hlídáte váhu, měli byste tuto porci zmenšit na polovinu. A také se vyhýbat ochuceným a doslazovaným druhům obsahujícím kakaové máslo, kvůli němuž se ze zdravé oříškové pomazánky stává prakticky dezert.

Reklama

Výběr článků

Načítám