Hlavní obsah

Kdy je nejvhodnější doba na odpolední siestu

Novinky, bok

Dopřáváte si rádi po obědě krátký odpočinek, při kterém doplníte potřebné síly? Ať už je to každý den, nebo kvůli práci jen o víkendu, nevyhýbejte se mu. Díky němu budete chytřejší, ostražitější a kreativnější, tvrdí vědci. Nejlepší čas, kdy si dopřát drobného šlofíka, je pak kolem třetí hodiny odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

I krátké odpolední zdřímnutí má pro tělo blahodárné účinky.

Článek

K výsledné hodině došli vědci sledováním cirkadiánního (biologického) rytmu. Jde o biorytmus, při kterém dochází ke kolísání hladiny aktivity a bdělosti organismu. A právě kolem třetí odpoledne dochází k poklesu tohoto rytmu. Navíc, mnozí lidé zhruba v této době zažívají často poobědovou únavu a snižuje se u nich schopnost koncentrace, proto je vhodné si právě tehdy trochu odpočinout, uvádí server Independent.

Co se týče trvání odpočinku, měl by se pohybovat v rozmezí 20 - 30 minut. Jakýkoli delší čas zvyšuje šance, že dotyčný upadne do hlubokého spánku, kvůli kterému by mohl při rychlém či nuceném probuzení cítit větší únavu a vyčerpání než před odpočinkem.

Jakkoli je odpolední odpočinek příjemný, zvláště po probdělé noci, odborníci také nedoporučují spát příliš dlouho. Večerní usínání by totiž mohlo být o to náročnější.

Zdravotní přínosy 

Vzhledem k tomu, že si stále více lidí zkracuje z různých důvodů dobu nočního odpočinku, čímž svému tělu v mnoha ohledech škodí, může se zdát i takové malé odpolední zdřímnutí jako přínosné.

„Nedostatek spánku má špatný vliv na vaši náladu, koncentraci, zdraví i imunitní systém,” dodal Rajkumar Dasgupta, odborný asistent klinické medicíny na Keckově lékařské fakultě na univerzitě v jižní Kalifornii.

Jak dodávají odborníci, i po krátkém zdřímnutí jsou lidé bdělí, kreativnější, lépe si pamatují různé věci, jsou schopni se více naučit. Je také méně pravděpodobné, že udělají nějakou chybu nebo způsobí nehodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní spánek ovlivňuje zdraví

Spánek a sny byly vždy předmětem mytologie a přisuzovala se jim mytická moc. Kvalita spánku a jeho množství má vliv na naše zdraví i délku života.

Výběr článků

Načítám