Hlavní obsah

Rakovinu prsu jí objevili v těhotenství, dnes je v metastatickém stadiu a žije jen díky speciálním lékům

Novinky, das

Před třemi lety si Petra (37 let) náhodou nahmatala bulku v prsu. Byla přitom v šestém měsíci těhotenství. Příznaky neměla žádné, trochu větší únavu přičítala postupující graviditě. Za dva týdny už seděla v ordinaci onkoložky a dostávala svou první chemoterapii. Do porodu dcery Aničky absolvovala ještě tři a poté dalších pět. Následovala operace, kdy jí lékaři nádor odstranili. Naštěstí byl malý, a tak jí prso zůstalo celé. Po sérii ozařování si už Petra myslela, že má nad rakovinou vyhráno. Bohužel tomu tak nebylo.

Paní Petra se svou dcerou na počátku speciální léčby

Článek

Tři měsíce od posledního ozařování podstoupila preventivní vyšetření, tzv. PET/CT. To bohužel ukázalo, že nádor metastazoval do jater a do plíce. „Až tenkrát to byl šok, cítila jsem se zdravá, žádné příznaky jsem neměla. Hrozné bylo pro mě to, že to bylo tak rychle po ukončení první léčby. Vůbec jsem to nedokázala pochopit,“ říká Petra.

Tehdy Petra dostala nabídku na zařazení do klinické studie, a získala tak přístup k nové cílené léčbě, která je určena pro pacientky v metastatickém stadiu rakoviny prsu. „Ve studii jsem dodnes a léčba je naštěstí zatím úspěšná. Metastáze se menší a některé zmizely úplně. Přibrala jsem sice během roku a půl třicet kilo, což je někdy pěkně únavné, ale za život to stojí,“ říká sympatická mladá blondýnka.

Od začátku Petře pomáhalo vypořádat se s nemocí hlavně vědomí toho, že v tom není sama. Příběhy jiných mladých žen, které zažily stejný příběh a uzdravily se. „Samozřejmě tou nejhlavnější motivací je pro mě především moje malá princezna,“ dodává.

Onemocnění mělo samozřejmě vliv i na její rodinu a známé. „Díky nemoci jsem poznala, kdo je opravdový přítel a kdo ne. Dnes se již obklopuji pouze lidmi, kteří za to stojí, a nezabývám se zbytečnostmi,“ říká Petra.

Foto: archív paní Petry

Za rok a půl léčby sice přibrala 30 kilo, ale jinak se v rámci možností cítí dobře.

Bohužel nevydržel vztah s otcem dcery, se kterým se Petra rozešla v polovině první terapie. „Nezvládal celou situaci a nebyl mi pomocí, spíše přítěží. Byla jsem v situaci, kdy jsem musela řešit jen sebe a dcerku. Nic mu ale nevyčítám. Vím, že mnoho mužů bohužel nezvládne, když jim onemocní žena, a ani my jsme nebyli výjimkou,“ dodává Petra s tím, že dnes má s bývalým partnerem pohodový vztah a vzájemně si přejí jen to nejlepší.

Foto: archív paní Petry

Petra se snaží moc neplánovat a žít ze dne na den.

Letos v červenci ukončila Petra mateřskou dovolenou. Dříve pracovala jako provozní ekonomka ve velké logistické firmě, kvůli nemoci se ale už do práce nevrátila. Nyní je v invalidním důchodu. Aby se udržela v psychické pohodě, snaží se Petra moc neplánovat a žít ze dne na den. „Nežiju nemocí a snažím se myslet pozitivně. Držím se hesla – nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko,“ dodává.

O metastatické rakovině prsu
Rakovina prsu je po rakovině kůže druhým nejčastějším onkologickým onemocněním u žen. Ze statistik vyplývá, že až 30 procentům žen, kterým byla diagnostikována rakovina prsu v raném stadiu a byly úspěšně léčeny, se nemoc vrátí, zpravidla už ve čtvrtém, metastatickém stadiu. V této fázi se nádor z prsu šíří do dalších orgánů těla, nejčastěji jsou metastázemi zasažena játra, plíce, kosti a mozek. I v této nevyléčitelné fázi je ale metastatický karcinom prsu dobře léčitelný a umožňuje nemocným vést plnohodnotný, kvalitní život.Bohužel je tato nová cílená léčba finančně náročná a ne všechny nemocné k ní mají přístup. V České republice zatím tato nová léčba není hrazena ze zdravotního pojištění, v současné době teprve probíhá řízení o stanovení ceny a úhrady. Onkologové tak doufají, že se brzy i naše země zařadí mezi jiné země Evropy, kde již je tato léčba ze zdravotního pojištění hrazena.Lékaři dnes rozlišují několik typů metastatické rakoviny prsu podle typu nádoru. Zhruba 60 procent pacientek má hormonálně závislý nádor. To znamená, že růst nádoru závisí na přísunu ženských hormonů estrogenu a progesteronu. Bývá také nazýván jako hormon pozitivní nebo HR-pozitivní karcinom.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina prsu se vrátí až třetině nemocných

Pokud se na rakovinu prsu přijde včas, je velmi dobře léčitelná. Bohužel ženy i přesto nemají jistotu, že se jim onemocnění nevrátí formou metastází do celého...

Výběr článků

Načítám