Hlavní obsah

Rakovina prsu se vrátí až třetině nemocných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se na rakovinu prsu přijde včas, je velmi dobře léčitelná. Bohužel ženy i přesto nemají jistotu, že se jim onemocnění nevrátí formou metastází do celého těla. Podle neziskové organizace ONKO Unie se tak děje téměř u 30 % bývalých pacientek. Nicméně přes nevyléčitelný stav mohou i tyto ženy dnes prožít kvalitní život. Na tento fakt upozorňuje i nejnovější edukativní kampaň ONKO Unie Nejsem na odpis, která chce zvýšit povědomí o této zákeřné chorobě v pokročilém stádiu.

Foto: Profimedia.cz

S metastatickou formou onemocnění mohou dnes ženy žít i sedm a více let.

Článek

Ročně je v Česku zjištěno na 7000 nových případů rakoviny prsu. Na rozdíl od časné rakoviny prsu bez metastáz, o níž se běžně mluví, včetně možností prevence, má metastatická forma stigma nemoci, kdy pacientka jen "čeká na smrt". Při vhodné léčbě ale může žít kvalitní život, starat se o rodinu, být s přáteli a věnovat se zálibám a koníčkům. Na webu se rodina i přátelé dozvědí, jak s ženou komunikovat a jak ji podpořit.

Průměrný věk ženy s metastatickým karcinomem prsu je 60 až 70 let, nemoc se ale často týká i mnohem mladších žen, řada se stará o nezletilé děti. Metastatická forma je chronické onemocnění s průměrnou dobou přežití tři až pět let, často ale pacientky žijí i sedm a více let.

„Bohužel se o pokročilé fázi nemoci příliš nemluví, což se odráží i v přístupu k těmto ženám. Mnozí na ně pohlížejí jako na někoho, kdo čeká na smrt a nemá již šanci na kvalitní život. Přitom to není pravda a moc rádi bychom tento mýtus vyvrátili," vysvětluje ředitelka ONKO Unie Petra Adámková.

V dotazníkovém šetření odpovědělo v únoru a březnu 137 žen. Polovina by chtěla o své nemoci vědět víc a polovina by uvítala další možnost léčby. Až 99 procent žen uvedlo, že považují za důležité, aby měly informace o své nemoci.

Největší váhu jako zdroji informací přikládají lékaři a internetu. Za nejpřínosnější aktivity považují ženy fyzioterapii, relaxační cvičení a vzdělávací akce s informacemi o léčbě a léčebném režimu.

Signály návratu onemocnění

Na návrat onemocnění může upozornit nezvyklá bolest, která nepřejde, ani pokud je pacientka v klidu. Signálem může být také dvojité vidění, brnění končetiny, dušnost nevysvětlitelná jinou chorobou, hubnutí bez zjevné příčiny, nechuť k jídlu, zažloutnutí kůže nebo bělma očí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám