Hlavní obsah

Výhody antikoncepce, které vás možná překvapí

Novinky, lin

Fenomén antikoncepce koluje světem již několik let. Přestože převažují negativní názory, jež poukazují na různá rizika, která jsou s braním antikoncepce spjata, většina žen ji brát i tak nepřestane. Stále totiž funguje jako nejspolehlivější druh ochrany před nechtěným početím. Jaké další výhody antikoncepce nabízí?

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepce má své výhody i nevýhody.

Článek

Ochrana před početím patří k přirozenému vývoji moderní doby. Chceme se soustředit na kariéru, děti musí zkrátka počkat. Téměř každá z nás se tak alespoň jednou za život spolehla na antikoncepci.

Není výjimkou, že i když některé ženy chtějí přestat brát antikoncepci, rychle se zhoršující kvalita pleti a vypadávání vlasů je přinutily ji opět začít užívat.

Obličej bez pupínků

Průzkum organizace Guttmacher ukázal, že 14 % žen používá antikoncepci hlavně kvůli výskytu akné. Lékaři v takovém případě nejčastěji předepisují kombinované antikoncepční pilulky, které obsahují jak estrogen, tak progestin.

„Takové pilulky mají za úkol snížit hladinu hormonu, který pomáhá udržovat mastnotu obličeje,” říká doktorka Beatrice Chenová pro server Health.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepce má své výhody a nevýhody.

Ovládnutá menstruace

Váha, léky, stres a další faktory mohou mít velký vliv na vaši menstruaci. Dokonce ani naprosto zdravá žena nemá jistotu, že bude menstruovat každý měsíc ve stejný den.

„Průměrná doba je 28 dní, ale za normální se považuje i ta, která je v rozmezí 24 až 31 dní,” vysvětluje doktorka. Díky antikoncepci se může zvýšit pravidelnost menstruace, tím lze i lépe předvídat, kdy jet například na dovolenou.

Kromě pravidelného menstruačního cyklu si některé ženy chválí i zmírnění bolesti při menstruaci. „Antikoncepční tabletky totiž snižují množství prostaglandinů, které tělo produkuje,” říká Chenová. Tyto látky zabraňují zduření dělohy, což vede k lehčímu průběhu menstruace.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepce má své výhody a nevýhody.

Snížené riziko rakoviny

Rakovina vaječníků patří mezi nejčastější příčiny úmrtí žen. Výzkumy ukázaly, že ženy, které užívají antikoncepční pilulky, mají menší pravděpodobnost, že se u nich tato smrtelná nemoc rozvine. Navíc s delším užíváním se riziko dále snižuje.

Podobně studie ukázaly, že antikoncepce rovněž snižuje možnost výskytu rakoviny dělohy. Jako v předchozím případě platí, že ochranný efekt se zvyšuje s dobou užívání pilulek. Dokonce pokračuje i 30 let poté, co ji žena přestane užívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám