Hlavní obsah

Dopady stresu na zdraví v závislosti na životním stylu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres, ať už chronický, anebo občasný, je považován za jednu z civilizačních nemocí. Nejen že může mít negativní dopad na zdravotní stav člověka, může stát i v cestě za vysněnou postavou.

Foto: Profimedia.cz

Stres je jednou z civilizačních chorob dnešní doby.

Článek

Pokud jste ve stresu, stravujete se relativně zdravě a pravidelně, přesto ale trpíte zdravotními problémy, pak zpozorněte. Pravděpodobně totiž nebude na vině nevhodný jídelníček, ale okolní vlivy. Minimálně takový závěr vyplývá z výsledků studie, která zkoumala negativní dopady stresu v závislosti na životním stylu.

Vědci z Ohio State Univerzity na toto téma provedli rozsáhlý průzkum, píše Dailymail. Rozdělili skupinu žen na dva tábory. Jednomu dali potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, druhá skupina žen konzumovala tuky zdravé. A z výsledků byli všichni překvapeni.

Zánětlivé procesy v těle

Vyšlo totiž najevo, že v období stresu zdravé jídlo, jako například dušené kuřecí maso připravené na kapce rostlinného oleje, tělo vnímá srovnatelně jako například smažená kuřecí křidélka, nebo jídlo z fastfoodu.

Vědci pomocí odběru krve zkoumali čtyři rozdílné krevní markery pro zánětlivé procesy v těle. Zjistili, že ty ženy, které ohrožuje stres, bez ohledu na to, zda jedly potravu zdravou, nebo nezdravou, vykazovaly vyšší úrovně všech čtyř zkoumaných markerů.

„Víme, že nezdravá jídla mohou mít nepříznivé účinky na hladinu zánětlivých markerů, chtěli jsme ale zjistit, zda se tak děje i u zdravých potravin,“ řekla spoluautorka studie Marta Beluryová.

Stres způsobuje zdravotní problémy

Výsledky publikované v odborném časopise Molecular Psychiatry ukázaly, jak velký vliv má psychika na všeobecné zdraví člověka.

„Ukázalo nám to, jak zásadním způsobem dokáže ovlivnit stres nejen psychiku, ale i jídelníček, potažmo to, co člověk sní,“ řekla vedoucí studie doktorka Janice Kiecoltová Glaserová. Ženy, které se ničím netrápily, problémy netrpěly. Zato ty, které byly ve stresu, trpěly na zánětlivé procesy v těle, ať už se stravovaly zdravě, nebo ne.

Doktorka Glaserová se roky věnovala studiu příčin zánětlivých procesů v těle, které mimo jiné mohou vést k diabetu, onemocnění srdce nebo dokonce i mrtvici. Tento její konkrétní výzkum značně přispěl k obohacení průzkumu na téma jídlo, stres a jeho následky. Ukázalo se totiž, že nehledě na to, zda konzumujeme ve stresu zdravé, nebo nezdravé jídlo, následky pro tělo mohou být v obou případech fatální.

Již dříve bylo jasné, že nezdravé jídlo ve spojení s vypjatými situacemi může v těle vyvolávat nebezpečné zánětlivé procesy. Až nyní se ale někdo zaměřil na to, zda lze takovému chování předejít zdravou stravou. A navzdory všem očekáváním byl výsledek průzkumu záporný.

Vyhrála středomořská strava

Pozitivní je ale závěr lékařů, kteří zkoumali, který typ diety je pro člověka nejvhodnější a se kterým typem tuku reaguje stres úplně nejlépe.

Vítězem nezávislého testu se stala středomořská dieta, která je bohatá na zeleninu, ryby a z tuků právě na olivový olej.

I proto zprávu lékaři uzavírají s tím, že ačkoli z výsledků může být patrné, že zdravý jídelníček nemusí být pro tělo dostačujícím způsobem, jak lépe zvládat stres, rozhodně je vhodné zamyslet se nad skladbou toho, co jíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám