Hlavní obsah

Na kole jezdí pětina Čechů, každý sedmý pravidelně běhá

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho Čechů se snaží udržovat si fyzickou kondici a psychickou pohodu sportem. Více než pětina, přesněji 22 procent, ve volných chvílích vyrazí na kolo, běhání se věnuje každý sedmý člověk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak ale vyplynulo z další části projektu Česká rodina Nadace Kooperativy, nejoblíbenějšími pohybovými aktivitami jsou turistika a chůze. Pravidelně se jim věnuje 26 procent z dotázaných. Oblíbené jsou i procházky se psem – vyráží na ně devět procent respondentů. Podobně je na tom fitness: cvičí osm procent lidí.

Celkem 27 procent dotázaných uvedlo, že na procházku s dětmi vyrazí několikrát týdně, a 26 procent rodičů tvrdilo, že na procházku s dětmi si najdou čas skoro každý den. Zajímavá je podle autorů průzkumu motivace, která nás ke sportu vede. Tři čtvrtiny dotázaných sportují proto, aby si vyčistili hlavu. Téměř dvě třetiny si chtějí sportem udržet dobré zdraví, zhruba stejné procento lidí sportuje, protože se po pohybové aktivitě cítí lépe.

Někteří si vzpomenou až při bolestech

Odborníci stále častěji varují před nedostatkem pohybových aktivit u dětí, které místo sportování raději tráví někdy i celé hodiny u počítače, mobilu či televize. Valná většina dospělých Čechů (88 procent) pociťuje ve svém životě nedostatek pohybu. Souvisí to i s jejich zaměstnáním. Nadpoloviční většina (59 procent) má sedavé zaměstnání. Třetina uvádí, že je v práci celou dobu převážně na nohou. A jen devět procent pracujících uvedlo, že má fyzicky náročnou práci a jsou celý pracovní den neustále v pohybu.

Lidé si nutnost hýbat se v převážné míře uvědomí, když začnou myslet na svoji postavu (43 procent), a dalších 39 procent se nad potřebou pohybu zamyslí až ve chvíli, kdy je něco bolí, například záda.

Anketa

Jakému sportu se alespoň rekreačně věnujete?
Běhu
20,7 %
Cyklistice
55,4 %
Jízdě na bruslích
1,6 %
Míčovým sportům
1,6 %
Plavání
3,3 %
Od každého něco
10,9 %
Žádnému
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1763 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám