Hlavní obsah

Nejlepší snídaně vhodná pro hubnutí

Novinky, ema

Jaké snídaně jsou vhodné při hubnutí? Toto téma začíná být stále aktuálnější společně s blížící se dobou dovolených. Pro mnoho lidí právě nyní přichází období, kdy začínají svou postavu formovat do plavek.

Foto: Profimedia.cz

Co jíst, pokud chcete účinně zhubnout? Odborníci radí snídani složenou převážně z mléčných výrobků.

Článek

Z nové studie překvapivě vyplynulo, že úplně nejvhodnějšími snídaněmi, které pomohou zhubnout nějaké to kilo, jsou pochutiny bohaté na bílkoviny a jídla složená z mléčných výrobků.

Jejich výhody byly dlouho zkoumány a vyšlo najevo, že taková jídla nejenže zlepšují regulaci hladiny glukózy v krvi, ale pomáhají také k zasycení na delší dobu, píše thesun.co.uk.

Bílkoviny zvítězily nad sacharidy

Syrovátkové bílkoviny, které jsou obsaženy právě ve snídaních bohatých na mléčné složky, dosáhly ve studiích lepších výsledků ve spojení s hubnutím, ve srovnání s tradičními snídaněmi bohatými na sacharidy.

Vědci z univerzity v Tel Avivu srovnali několik druhů snídaní, aby zjistili, které jsou nejvhodnější při redukční dietě. Porovnávali především množství bílkovin a sacharidů.

Prvním zkoumaným jídlem byla snídaně bohatá na mléčné výrobky. Druhým kombinace obsahující proteiny zahrnující například sóju, vejce nebo tuňáka, poslední byla snídaně tradiční a typická pro většinu lidí. Tedy pokrm obsahující mnoho sacharidů (toasty, cereálie, pečivo).

Mléčné výrobky podporují hubnutí

Vědci zkoumali dobrovolníky po 12 týdnů. Ti, kteří konzumovali snídani složenou z mléčných výrobků, shodili o něco více než šest kilogramů. Ve druhé skupině (proteinové snídaně) lidí shodili něco málo pod šest kil a ve třetí, při konzumovaných pochutinách bohatých na sacharidy, pouhá tři kila.

V aktuální studii byla tedy nejúspěšnější skupina, která snídala syrovátkové bílkoviny. Ta vykazovala malé výkyvy krevního cukru po jídle, a to ve srovnání s dalšími dvěma zkoumanými skupinami.

Kolísavé hladiny cukru v krvi přitom mohou vést k potřebám cukr v krvi nejrychlejším možným způsobem doplňovat. Také souvisí se změnami nálad, únavou, nedostatkem energie a koncentrace.

Snídaně se dají kombinovat

Studie tedy podporuje teorii, že snídaně bohaté na sacharidy nás činí náchylnějšími ke kolísání hladiny glukózy v krvi, a v konečném důsledku tedy i přibývání na váze.

Vědci doporučují, pokud se lidé nechtějí vzdát svých tradičních snídaní obsahujících pečivo nebo celozrnné cereálie, měli by k nim přidat něco z mléčných výrobků či vajec, což zvýší celkový příjem bílkovin. Rozhodně také vybrat müsli s nízkým obsahem cukru.

Džus by mohlo nahradit smoothie, do kterého se dá přidat například mléko nebo jogurt. Také je možné přidat syrovátkový protein, který je zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Díky těmto vlastnostem je velice pravděpodobné, že taková snídaně člověka udrží sytého po celé dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám