Hlavní obsah

Nejčastější výmluvy, proč nechceme cvičit

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná pohybová aktivita je nutností, pokud chceme žít co nejzdravěji. Odhodlání nejen začít, ale také cvičení vydržet, často hatí různé výmluvy, kterých se mnozí lidé drží.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný pohyb a utužování svalů jsou základem pro zdraví jedince. Kdo ale cvičit nechce, výmluvu si vždy najde.

Článek

Nejfrekventovanější období, kdy se lidé odhodlají začít s cvičením a pravidelným pohybem, nastává po Novém roce. Nejen tehdy se ale tělocvičny či posilovny plní nadšenci, kteří se svým zdravím nebo postavou chtějí něco udělat. S počtem odcvičených hodin ale optimistů ubývá.

Druhou skupinou jsou pak lidé, kteří vědí, že by měli cvičit, ale málokdy opravdu začnou. Obě skupiny spojuje jeden společný faktor - výmluvy, proč nemohou s cvičením začít, případně proč nelze pokračovat.

Server Dailymail přinesl několik nejčastějších výmluv, za které se lidé rádi schovávají. Jak dokládají vědci, všechny se dají nějak vyřešit, stačí jen chtít.

Mám moc práce 

To, že pracovní vytížení je u řady lidí nadměrné, není pochyb. Právě proto by ale bylo vhodné už i do tak nabitého programu zařadit alespoň nějakou pohybovou aktivitu. Jak totiž dokládají různorodé studie i zkušenosti z řad jednotlivců, lidé jsou schopni daleko lépe fungovat, a to i v práci, pokud ji prokládají pravidelným pohybem.

Prvním pozitivem je už jen samotný fakt, že člověk vymění při cvičení koukání do obrazovky či lejster za pohyb na vzduchu, vyčistí si alespoň na chvíli hlavu od pracovních povinností, o vyplavovaných endorfinech (hormonech štěstí) do těla nemluvě.

Musím se starat o...

Výmluva, že nemůžeme cvičit, protože se musíme postarat o domácnost, děti nebo churavou matku je možná někdy na místě, rozhodně by ale neměla být pravidlem. Pokud se nepostaráte sami o sebe, jak se můžete starat o všechny ostatní?

Buďte tak trochu sobečtí a vyhraďte si párkrát do týdne prostor jen pro sebe. Pokud ho vyplníte cvičením, budete se cítit svěží a zdravější - a v takovém stavu budete schopni vydat více energie na péči o lidi, kteří to potřebují.

Je to namáhavé a nemá to smysl 

Je pravda, že na to, abyste spálili kalorie z oblíbené koblihy, kterou jste si dopřáli ke svačině, je třeba pohyb v délce několika desítek minut, i ten ale rozhodně prospěje víc než sezení a naříkání nad tím, že cvičení nemá smysl a zabírá pomalu.

Pokud budete cvičit i několik desítek minut denně, ochablé a ztuhlé svaly se začnou pomalu probouzet k životu, což v dlouhodobějším horizontu povede k většímu spalování kalorií.

Navíc cvičení zvyšuje přeměnu bílých tukových buněk na hnědé, které energii více spalují, než aby ji ukládaly.

Nemůžu najít věci na cvičení 

Když se někomu nechce něco dělat, výmluvu si vždy najde, to platí i o cvičení. Oblíbená výmluva v tomto směru je ta, že dotyčný nemá nebo zrovna nemůže najít příhodný oděv na cvičení, bez kterého to samozřejmě nejde.

I tato výmluva se dá ale poměrně jednoduše vyřešit. Stačí si vše potřebné zkontrolovat a připravit den předem. Ráno tak bude dostatek prostoru vyrazit běhat nebo posilovat.

Není na to příhodná doba, počasí... 

Další oblíbená výmluva, proč nejít cvičit, běhat atd. svádí vše na špatné rozpoložení, ošklivé počasí venku atd.

I v ne zrovna ideálních podmínkách můžete jí ven běhat, stačí tomu přizpůsobit vrstvy oblečení atd. To platí i o náladě nebo zdravotním stavu. Rýma dokáže být sice pěkně otravná, ale závažnou překážkou ke cvičení není.

Reklama

Související témata:

Související články

Dietní plán, který zaručuje úspěch v hubnutí

Pojem „cheat day“ se začíná objevovat stále častěji u lidí, kteří se věnují cvičení, hubnutí a striktně zdravému fitness jídelníčku. Nová studie zveřejněná na...

Výběr článků

Načítám