Hlavní obsah

Paleo dieta vyvolává rychlý příbytek na váze

Stravu bohatou na tuky, proteiny a zároveň chudou na sacharidy volí stále více lidí jako tu nejideálnější formu pro zhubnutí, případně jako formu pomáhající s léčbou cukrovky, syndromu dráždivého střeva a roztroušené sklerózy. Podle australských vědců ale právě tato dieta (Paleo) může paradoxně způsobovat místo hubnutí výrazný a rychlý přírůstek na váze.

Foto: Profimedia.cz

Paleo dieta rozhodně není vhodná pro každého.

Článek

Tým vědců z Melbournské univerzity vedený expertem na diabetes Sofem Andrikopulosem hodlal ověřit, zda paleo dieta může být prospěšná pro pacienty s cukrovkou nebo prediabetes.

Vědci vybrali laboratorní myši s nadváhou se symptomy prediabetu. Jedné skupině myší podávali normální stravu a druhé skupině paleo dietu. Myši z druhé skupiny ztloustly za pouhých osm týdnů o 15 procent.

Tato studie oživila mezi vědci debaty o kontroverzní dietě lidí doby kamenné. Experti jsou stále skeptičtější k takovému stylu stravování. Andrikopulos očekával, že myši po paleo dietě zhubnou, a výsledky studie byl překvapen.

Kdyby dietu dodržoval člověk vážící 80 kilogramů, brzy by dosáhl 92 kilogramů.

„Tlusté myši ještě více ztloustly a zvýšila se jim koncentrace glukózy v krvi," uvedl Andrikopulos. Kdyby dietu dodržoval člověk vážící 80 kilogramů, brzy by dosáhl 92 kilogramů, uvádí vědec.

„Paleo dieta rozhodně není pro všechny. Jestliže se někdo znepokojuje kvůli své váze a zdravotnímu stavu, měl by se obrátit na profesionály, na lékaře a nutriční poradce," dodává.

Slavný australský šéfkuchař Pete Evans si vysloužil velkou kritiku, když zveřejnil kuchařku, v níž doporučoval podávat novorozencům vývar z kostí.

Paleo dieta je způsob stravování, kdy se konzumují výhradně potraviny, jaké jedli naši předkové v paleolitu: maso, ryby, ovoce, zelenina a vejce. Nejedí se žádné obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, rafinovaný cukr a sůl.

Snížení příjmu cukrů a sodíku může být považováno za klad této stravy, ale naprosté vyloučení obilnin a luštěnin a zvýšená konzumace červeného masa je podle nutričních poradců velmi negativní. Zvýšená konzumace červeného masa je navíc spojována se zvýšením rizika vzniku nádorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půst není o hladovění

S přicházejícím jarem nastává období očisty organismu a tzv. půstu. Odborníci toto období vítají, protože z dlouhodobého hlediska má půst velmi příznivý vliv...

Co pomáhá snížit příjem kalorií

Trápíte se tím, že se veškeré vaše myšlenky upínají k jídlu, anebo že nedokážete ovládat své chutě? Nová studie analyzovala, proč a co ovlivňuje chuť na jídlo...

Výběr článků

Načítám