Hlavní obsah

Intenzivní cvičení může být prospěšné při léčbě rakoviny

Již dříve bylo zjištěno, že rázný a energický pohyb pomáhá pacientům při léčbě rakoviny. Mají pak větší šanci na úplné uzdravení. Vědci jen doposud nevěděli, proč tomu tak je. Až nyní dánští odborníci zjistili, že za to může adrenalin, který se při sportu produkuje. Ten prý dokáže zmenšit nádory až na polovinu.

Foto: Profimedia.cz

Při intenzivním pohybu se vyplavují látky, které pomáhají imunitním buňkám vniknout do nádoru.

Článek

Zatím byl podobný jev pozorován především u zvířat, nicméně vědci jsou přesvědčeni, že stejným způsobem to může fungovat i u lidí.

Při pokusech s hlodavci dánští vědci zjistili, že adrenalin pomáhá během intenzivního cvičení dopravovat makrofágy přímo do nádorů, kde pak ničí rakovinné buňky. Platí to u rakoviny plic, jater a kůže.

„Ví se, že infiltrace makrofágů může řídit a omezovat růst nádorů, ale nikdo zatím nezkoumal, jak tento systém reguluje cvičení,“ uvedla k závěrům své studie doktorka Pernille Hojmanová z Kodaňské univerzity.

Ale adrenalin není jedinou látkou, která při intenzivním pohybu pomáhá imunitním buňkám vniknout do nádoru. Je to také cytokin interleukin 6, který hraje důležitou roli při vzniku zánětu a potírání infekcí a chorob. Makrofágům pomáhá pronikat do nádoru. Při intenzivním cvičení se v krvi a tkáních zvyšuje koncentrace interleukinu 6.

Reklama

Související témata:

Související články

Citrusy zvyšují riziko vzniku melanomu

Citrusy považujeme za ideální zdroje vitamínu C. Podle odborníků bychom ale neměli sníst více než jeden citrus denně a v létě se zcela vyhnout konzumaci celých...

Výběr článků

Načítám