Hlavní obsah

Jakými potravinami nastartovat metabolismus

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potraviny, které konzumujeme, mohou mít zásadní vliv nejen na to, jak vypadáme, ale i jak se cítíme. Pokud někoho navíc trápí pomalé trávení nebo zácpy, měl by se zaměřit na potraviny, které umí metabolismus takzvaně „nakopnout“.

Foto: Profimedia.cz

Nastartujte metabolismus borůvkami. Přidejte je do müsli, jogurtu, nebo rozmixujte do ovocného koktejlu.

Článek

Pokud jste dehydratovaní, metabolismus nikdy nebude pracovat správně. Proto je potřeba si uvědomit, jestli své tělo dostatečně zavlažujete a hydratujete a zda právě to nemůže být příčinou trávicích problémů. Naučte se proto nastartovat den sklenicí čisté vody.

Borůvky

Seznam výhod, které tyto malé fialové plody mají, je téměř nekonečný. Borůvky jsou plné antioxidantů, molekul, které zabraňují vzniku závažných onemocnění, podle některých odborníků také zabraňují vzniku zdravotních problémů spojených se stárnutím. Borůvky díky obsahu pektinů prospívají zdravému průchodu potravy střevem a chrání sliznici trávicího traktu. I díky těmto vynikajícím vlastnostem patří mezi potraviny zvané superfoods.

Káva

Není žádným překvapením na seznamu potravin podporujících metabolismus. Nejeden člověk si ji dopřává hned po ránu. Kvalitní káva konzumovaná s mírou doopravdy dokáže váš metabolismus nastartovat během několika málo minut.

Káva bez kofeinu se nepočítá, stejně tak přidání cukru či mléka. Pokud chcete podpořit a urychlit trávení, vsaďte na kávu černou. Statistiky ukazují, že ti, kteří denně pijí černou kávu, mají rychlejší metabolismus až o 16 %.

Žlutá paprika

Žlutá paprika má více vitamínu C než pomeranče. Měla by být součástí jídelníčku každého z nás už jenom proto, že obsahuje živiny, které jsou nezbytně nutné pro náš imunitní systém. Vitamín C, který papriky obsahují, hraje také velkou roli ve fungování metabolismu. Stimuluje totiž svaly, které tak spalují více tuku.

Losos

Losos patří mezi několik druhů tučných ryb. Co dělá tučné ryby výjimečnými, je obsah zdravého tuku, takzvaných omega 3 mastných kyselin. Ty pomáhají rychleji spalovat a regulují hormony v těle. Z toho si lze vyvodit, že čím častěji zařadíte tento typ ryby do svého jídelníčku, tím pravděpodobnější bude, že si udržíte svou váhu.

Kokosový olej

Pomalejší metabolismus může přimět k lepší aktivitě právě kokosový olej. Ten se liší od ostatních druhů tím, že obsahuje speciální směs mastných kyselin, které efektivně zrychlují metabolismus. Místo přibírání na váze budete na váze spíše ubývat, pokud jej zařadíte do svého jídelníčku. Ovšem i zde platí, jako u jiných pochutin: všeho s mírou.

Vejce

Vajíčka jsou výborným zdrojem bílkovin a jsou vysoce výživná. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří mají hektický životní styl. Pokrm z vajec se dá připravit za několik málo minut. Vejce neobsahují téměř žádné sacharidy, ale spoustu bílkovin a tuků, které zasytí, aniž by člověk rychle cítil hlad.

Jsou vhodná k redukční dietě díky tomu, že neobsahují téměř žádné kalorie a jsou bohatá na esenciální aminokyseliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám