Hlavní obsah

Ovoce, které využijete nejen v kuchyni, ale i v kosmetice

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avokádo je ovoce, v poslední době velmi oblíbené zejména pro své množství zdraví prospěšných vitamínů a látek. Mimo jiné má vysoký obsah nasycených tuků, což působí pozitivně například na kardiovaskulární systém.

Foto: Profimedia.cz

Avokádo je nejen chutným pokrmem, ale díky svým hydratačním vlastnostem se dá použít i pro výrobu domácí kosmetiky.

Článek

Pokud máte rádi avokádo, zřejmě si jej namažete místo pomazánky na toast, přidáte do oblíbeného smoothie, nebo si z něj uděláte dip. Ovoce plné zdravých tuků, antioxidantů, vitamínů A, K, B, C, E, biotinu a dalších, můžete ale využít i jako kosmetického pomocníka.

Oční sérum

Dvakrát měř, jednou řež. Avokádem můžete pleť pomocí vatového tamponku jemně odlíčit, vyživíte jím ale i oční okolí, píše cosmopolitan.com. Díky tomu, že je avokádo přirozeně velmi mastné, oční okolí se důkladně hydratuje.

Avokádový olej má nejvyšší koncentraci zdravých tuků, také vitamínů A, E. To znamená, že pokud vám zůstane na pleti zbytek tohoto super zdravého ovoce, můžete jej bez obav jemně vmasírovat do kůže.

Obličejová maska

Variant, jakou masku z avokáda zvolit, je nespočet. Pokud máte normální, nenáročnou pleť, můžete je vyzkoušet přímo doma. Rozmixujte nebo rozmačkejte polovinu zralého avokáda s malou lžičkou medu (nejlépe domácího, nebo v bio kvalitě) a nechte působit deset minut.

Na problematickou pleť, pokud si troufáte vyzkoušet, se hodí použít místo medu velkou lžíci přírodního jogurtu. Kyselina mléčná totiž zastavuje růst bakterií.

Tělový peeling

Z masky se rázem může stát i peeling na celé tělo. Použijte polovinu avokáda, malou lžičku medu, polévkovou lžíci olivového oleje a stejné množství třtinového cukru. Jemně rozmíchejte v misce a vmasírujte do vlhké pokožky. Peeling je přírodní, hydratační, odstraňuje vrchní vrstvy odumřelých buněk kůže.

Pokožka by po jeho použití měla zůstat hladší, jemnější a hydratovaná. Díky tomu, že si peeling, nebo kteroukoliv jinou masku, vyrobíte doma, můžete si být 100 % jisti jejich čerstvostí a maximální účinností. Samozřejmě je vše bio a bez silikonů či parabenů, na rozdíl od komerčních výrobků dostupných v obchodech.

Maska na vlasy

Biotin, který je obsažen v avokádu, je jeden z nejlepších vitamínů pro zdraví vlasů. Zkombinujte avokádo s panenským olivovým olejem a použijte jako zábal na zničené či oslabené konce vlasů. Nenanášejte ke kořínkům, pokud máte spíše mastnější vlasy.

Pokud trpíte na lupy, přidejte do masky citronovou šťávu a vmasírujte do pokožky hlavy. Jakoukoliv kombinaci použijete, nezapomeňte vlasy následně zabalit do koupací čepice a nechte působit 20 minut. Pokud chcete znásobit účinek, použijte fén, kterým budete z dostatečné vzdálenosti vlasy v čepici zahřívat.

Krásné ruce

Pokud vám záleží na perfektně upravených rukách a dokonalé manikúře, určitě se neobejdete bez oblíbených krémů. Proč ale doma nezkusit vyrobit vlastní hydratační masku? Rozmixujte polovinu avokáda s menším zralým banánem a natřete směs na ruce.

Z praktických důvodů ruce zabalte do mikrotenových sáčků a deset minut relaxujte. Vitamíny a zinek po umytí zaručí, že by ruce měly být jemnější a nehty vyživenější, než po použití běžného krému na ruce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám