Hlavní obsah

Zdravá severská chůze - všechno lze rozdýchat a rozchodit

Právo, Adéla Šulíková

Nordic walking je podobně jako například plavání téměř univerzálním pohybem, který doporučují fyzioterapeuti, lékaři i výživoví poradci. Jeho základem je chůze, doplněná prací obou paží s hůlkami ve střídavém pohybu – střídá se pravá ruka s levou nohou a naopak.

Foto: Profimedia.cz

Začít se severskou chůzí může téměř kdokoli a kdykoli, v jakékoli tělesné kondici.

Článek

Průkopníci to zpočátku neměli snadné. Setkávali se s nechápavými pohledy a vtipnými komentáři: „Kde jste nechali lyže?“ Během několika let se však severská chůze stala masovou zábavou. Jde o finančně nenáročný sport vhodný pro všechny věkové kategorie. Navíc má obrovské zdravotní benefity.

Začít se severskou chůzí může přitom téměř kdokoli a kdykoli, v jakékoli tělesné kondici. Díky zapojení horních končetin spálíte až o čtyřicet procent více kalorií než při běžné svižné chůzi, což je lákavé, zejména chcete-li zhubnout.

Navíc pokud byste se jednou chtěli věnovat tolik populárnímu běhu, ale trápí vás kolena, mírná nadváha nebo nedostatek kondice, neexistuje snad lepší způsob, jak vše dohnat. Při severské chůzi totiž zapojíte téměř devadesát procent svalů celého těla.

Vznikl kvůli globálnímu oteplování

„Traduje se, že v roce 1989 se měly nedaleko finských Helsinek konat velké závody v běhu na lyžích. Jenže ze dne na den sníh nečekaně slezl. Organizátoři, kterým se nechtělo závod rušit, navrhli závodníkům, aby si trať proběhli bez lyží,“ vypráví neotřelou historii mladého sportu instruktor nordic walkingu a fyzioterapeut Jiří Bartošík.

Velká skupina běžkařů tedy údajně vyběhla bez lyží, ale hole si nechali. Nebylo to pro ně nic neobvyklého, běh s holemi bez lyží do kopce byl součástí jejich intervalového tréninku.

„Zvláštní to bylo tím, že šlo o trať dlouhou několik desítek kilometrů. Ve skupině bylo několik sportovních lékařů. Ti zjistili, že běh na delší vzdálenost s holemi má zdravotní efekt a že to, jak se námaha rozkládá do několika svalových skupin, sportovce méně unaví. Začali tomu říkat zátěžový paradox,“ vysvětluje fyzioterapeut s tím, že zjednodušeně řečeno je daleko jednodušší pohybovat se v terénu s oporou čtyř končetin než jen dvou. Postupem času pak nadšenci zjistili, že to není jen tréninková metoda, ale skvělá aktivita sama o sobě.

Foto: Profimedia.cz

Správná výška holí? Když je svíráte za madlo, měli byste mít lokty v pravém úhlu.

Aby se nordic walking jako sport uchytil, bylo ještě potřeba zainteresovat výrobce sportovního vybavení. V tomhle případě to byla firma Exel, která v nové aktivitě viděla správnou komerční příležitost, takže začala vyrábět první modely holí pro běh, později pro chůzi. Obliba rostla, v roce 2000 byla založena mezinárodní asociace nordic walkingu INWA, pak už se chůze s holemi začala rychle šířit světem. V Česku vznikla asociace pro nordic walking v roce 2004.

Skvělá prevence

Právě díky tomu, že u zrodu této aktivity stáli sportovní lékaři, se dnes využívá jako jedna z forem rehabilitace po operacích. Vhodná je jak pro lidi s endoprotézou, tak i například pro kardiaky po operaci srdce.

„Chůze je pro nás nejpřirozenější pohyb, myslím si, že osvícení lékaři chůzi obecně doporučují. V lázních vám klidně třetí den dají hole do ruky, vysvětlí techniku a pošlou vás chodit. Už naši předkové říkali, že všechno se dá rozdýchat a rozchodit,“ poukazuje na přínos lidové moudrosti i v dnešní době Bartošík.

Nordic walking je také skvělá prevence bolesti zad. „Když při chůzi používáme hole, rozpohybujeme horní část trupu a paže, při správné technice hodně zapažujeme, čímž se tělo dostává do rotačních pohybů,“ tvrdí.

„Tento způsob pohybu posiluje hluboké svaly, které obepínají páteř, posilujeme hluboký stabilizační systém, břišní svaly a krásně si tím uvolníme svaly šíje a beder,“ upozorňuje na zdravotní přínosy fyzioterapeutka a nadšená instruktorka severské chůze Ivana Černíková.

Nordic walking může při správném dávkování napravit ochablé svalstvo, podpořit správné držení těla a odstranit bolesti. Černíková ale vysvětluje, že ve chvíli, kdy vám bolest vystřeluje ze zad do dolních nebo horních končetin, je vhodnější zajít k lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Boty by neměly mít pevný kotník. Severská chůze má blízko k běhu, proto by měl kotník zůstat volný.

„Můžete mít výhřez ploténky, než začnete chodit s holemi, je dobré poradit se s odborníkem, lékařem nebo fyzioterapeutem a do severské chůze se pustit až na základě jeho doporučení,“ varuje.

Podle zkušené fyzioterapeutky vám zpočátku stačí vyjít si s holemi dvakrát až třikrát týdně na půl hodiny a postupně, jak se bude zlepšovat kondička, můžete přidávat na čase i intenzitě. I hodinu týdně už ale vaše tělo pozná a přijme s povděkem.

Alfou a omegou je správná technika pohybu. „Myslím si, že na začátek je lepší navštívit kurz, často stačí jedna lekce, kde vám instruktor vysvětlí, jak na to, pod jeho vedením si vše vyzkoušíte, navíc vás může opravit,“ doporučuje Černíková.

Hole špatné, všechno špatné

Hned na začátku můžete chybovat, když si koupíte nesprávné hole. „Řada prodavačů často nevidí rozdíl mezi trekingovými holemi a těmi pro nordic walking. Trekové jsou jednak robustnější, mají silnější madla a pak také mají klasická poutka, která můžete znát například z holí na sjezdové lyžování,“ popisuje rozdíly patrné na první pohled Bartošík. Trekingové neboli turistické hole slouží především jako opora při horské turistice.

Naproti tomu hole pro nordic walking jsou po vzoru běžkařských subtilnější. Zásadní pak je, že místo poutek mají na madlech takzvanou rukavičku. Nejde však o estetický prvek. Rozdíly v madlech a úchopu mají na svědomí techniku.

Správná hůl na nordic walking by měla umožnit odraz z rukavičky, hole se v určité fázi pohybu jakoby pouští. „Tímto na první pohled drobným rozdílem získáte naprosto odlišný rozsah pohybu,“ dodává zkušený fyzioterapeut. Důvod proč si lidé kupují trekingové hole, je prozaický. Jejich cena je výrazně nižší, začíná už na dvou či třech stovkách.

„Při výběru z nordic walkingových holí záleží na dvou věcech – jednak, aby poutko na madlu bylo skutečně tou zmiňovanou rukavičkou, je to patentovaný systém, používají ho výrobci nejkvalitnějších holí. Ti, kteří si tuhle licenci nekoupili, používají původní systém, který vyvinul Exel. Z hlediska techniky se ale vyplatí pořídit si hole s rukavičkami,“ dává důraz Bartošík.

Hole rozdělujeme na jednodílné a vícedílné. U jednodílných, jak už název napovídá, je korpus celistvý. Vícedílné hole bývají dvou nebo třídílné. „Tady je klíčová kvalita kloubu, spojení dílů navzájem. U těch levných, které se dají koupit na internetu nebo v některých obchodních řetězcích, je důležité, aby byly s rukavičkou a hlavně jednodílné. Pro začátek takové hole stačí. Levné dvoudílné a třídílné bych nedoporučoval, protože jak střevo, tak i kloub se vyrábí z plastu, daleko dřív se zničí, povolí a po roce používání se už o hůl neopřete,“ varuje instruktor.

Foto: ČTK

Správné hole pro severskou chůzi jsou subtilní a místo poutek mají na madlech rukavičku. Měla by umožnit odraz z rukavičky, v určité fázi pohybu se hole jakoby pouští.

Výška holí je odstupňovaná po pěti centimetrech, tu správnou si spočítáte jako koeficient své výšky krát 0,7. O trochu jednodušší postup je, že se s holí postavíte, a když ji svíráte za madlo, měli byste mít loket přibližně v pravém úhlu.

Pokud se chcete nordic walkingu věnovat naplno, určitě se vyplatí investovat do kvalitního vybavení. Naštěstí nejde o příliš vysoké částky, jaké známe z jiných sportů. „Například u firmy Leki, která vede mezi výrobci holí, se nejdražší pohybují kolem dvou tří tisíc, ale taková hůl vám vydrží i deset až patnáct let,“ radí ze zkušenosti Bartošík.

Co se týká vhodného oblečení a obuvi, názory se mírně různí. Někteří tvrdí, že chodit můžete v obyčejných teniskách, jiní zdůrazňují potřebu kvalitnější běžecké obuvi, trekingových bot nebo dokonce speciálních nordic walkingových. Shodují se ale v tom, že boty by rozhodně neměly mít pevný kotník. Severská chůze má blízko k běhu, proto by měl mít kotník volný pohyb. Oblečení je vhodnější z funkčních a prodyšných materiálů.

Nordic walking v Česku

Severská chůze si i v Česku našla své příznivce a jejich počet stoupá. „Máme registrováno přes osm tisíc příznivců,“ chlubí se jeden z funkcionářů Českého klubu Nordic Walking Radovan Douša. Klub funguje už šest let, jejich hlavním projektem je celorepubliková nordic walking tour. Pro ty, kteří váhají, zda nordic walking zkusit, je to jedna z příležitostí, kde se mohou naučit základy správné severské chůze a seznámit se s ostatními nadšenci. Za rok se v rámci tour odehraje asi patnáct akcí, vždy v nějaké zajímavé lokalitě, jako je například Kokořínsko nebo Karlštejnsko.

„Rok dopředu vybíráme místa s přírodní, historickou nebo kulturní zajímavostí. Takový výlet je pak vhodný i pro rodiny s dětmi,“ láká na sportovní vycházku Douša s tím, že pokud zatím nemáte hole, za symbolický poplatek vám je půjčí na místě.

„Vím, že dneska dominují spíš adrenalinové sporty, kde jde téměř o život, proti tomu je nordic walking klubový, v podstatě konverzační sport, ale i to je přece krásné,“ uzavírá povídání Douša.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám