Hlavní obsah

Půlhodina spánku navíc každý den výrazně sníží riziko diabetu a obezity

Spánek působí pozitivně jak na nervovou soustavu, tak i na pleť, lepší fyzický i sportovní výkon a dokonce má pozitivní vliv na trávicí soustavu. Lékaři ale tvrdí, že pouhá půlhodina spánku navíc nebo naopak méně, může v našem organismu a celkovém zdraví znamenat opravdu hodně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Že nedostatek spánku vede k obezitě, diabetu a dalším vážným onemocněním, vědí lékaři už mnoho let. Stále jasnější ale je, jak moc je dostatečně dlouhý spánek nezbytný pro zdravý život. Pouhá půlhodina navíc anebo naopak míň může hrát zásadní roli v tom, zda člověk bude obézní a mít diabetes typu 2.

Půlhodina spánku navíc sníží riziko diabetu o sedmdesát procent, a půlhodina chybějícího spánku ho zase o stejnou míru zvýší. Jenže problém je v tom, že nelze jednoznačně stanovit ideální délku spánku pro všechny. Lidé se v tom liší a pohybují se v rozmezí mezi šesti až osmi hodinami spánku denně. Někdo vyžaduje spánek delší, někomu stačí méně času na lůžku. Podstatné je znát své optimum a to dodržovat denně. Nestačí se dospávat o víkendu.

„Nedostatek spánku je v moderní společnosti velice rozšířen, ale jen v posledním desetiletí jsme si uvědomili, jaké to má důsledky na metabolismus. Naše objevy naznačují, že vyhýbat se nedostatku spánku může mít negativní účinky na postavu a metabolismus. Pokud ale člověk dostatečně spí, může předejít obezitě a diabetu. Spánek je třetím nejdůležitějším faktorem životního stylu po jídle a pohybu,“ tvrdí profesor Shahrad Taheri z Lékařské vysoké školy Weilla Cornella v Kataru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám