Hlavní obsah

Chronická nespavost může zabíjet, varují lékaři

Novinky, ema

Spánek obohacuje a občerstvuje tělo. Nechává nás relaxovat, odpočinout a dobít energii na další den. Jenomže ne všichni mají ten dar klidné a ničím nerušené noci. Je spousta lidí, kteří trpí poruchou spánku, nespavostí, odborně zvanou insomnie.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s usínáním, se spánkem nebo brzkým probouzením. To je insomnie.

Článek

Trpíte poruchou spánku, která vás postihuje minimálně třikrát týdně, a to už několik let? Pak je to podle odborného webu American Journal of Medicine vážný problém. Lékaři a vědci totiž zjistili, že dlouhodobé, chronické problémy se spánkem mohou člověka předčasně, jak se lidově říká, „přivést do hrobu“.

I to je závěr studie, která trvala více než čtyřicet let. Po celou tu dobu totiž zkoumala dlouhodobé zdravotní dopady, které způsobuje probděná noc. Přetrvávající insomnie, která trvá šest a více let, byla spojena s o 58 % vyšším rizikem úmrtí, uvádí vědci z Univerzity v Arizoně.

Vědci vedou průzkum už od roku 1972

Nespavost byla ale také spojena s vyšším výskytem zánětů v krvi, což vede k nemocem srdce, obezitě, rakovině, cukrovce, demenci a depresím. Insomnie, závažný problém s usínáním, spánkem nebo s probouzením se příliš brzy je relativně běžným problémem spousty lidí. Nazývá se tak stav, kterým člověk trpí minimálně třikrát týdně, a to po dobu alespoň tří měsíců.

Američtí vědci vystavěli své poznatky na základě studie, která započala v roce 1972 a sledovala účastníky po celá následující desetiletí. Ukázalo se, že na rozdíl od přerušované nespavosti je chronická nespavost, trvající déle jak šest let, spojena s vyšším procentem úmrtnosti. Vědci ale stále netuší, proč tomu tak je.

Druhy insomnie

Přechodná insomnie – porucha spánku způsobená stresem. Obvykle trvá sedm až deset dní a sama vymizí.

Akutní insomnie – náhle vzniklé problémy s nespavostí, trvají obvykle jeden měsíc. Je potřeba vyhledat lékaře, aby se problém nestal chronickým.

Chronická insomnie – dlouhodobý stav, trvající déle než jeden měsíc. Častokrát doprovázená depresemi. Může mít vážné zdravotní následky.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak uklidnit mozek, když spánek nepřichází

Stále častěji se hovoří o tom, jak nedostatek pravidelného spánku ohrožuje lidské zdraví. Někdy jsme sami na vině tím, že chodíme spát pozdě. Co ale dělat,...

Výběr článků

Načítám