Hlavní obsah

Ortopedická obuv se nehodí pro každého

Novinky, ema

Módní obuv není pro naše nohy ani zdraví úplně ideální, což ale není pro většinu lidí žádným překvapením. Ze špatně zvolené obuvi nás ale může pobolívat páteř, klouby, někteří lidé trpí kuřími oky nebo nevzhledným postavením tzv. kladívkových prstů - deformování nožní klenby i vybočování palců u nohou. Jak takovým problémům předejít?

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí si plete ortopedickou a zdravotní obuv. Zatímco ortopedickou obuv by měli nosit jen lidé s těžkým a definovaným poškozením nohy, zdravotní obuv je vhodná pro každého.

Článek

Většina z nás se rodí se zdravýma nohama, jenomže už do první třídy mohou prvňáci přijít s nejrůznějšími vadami a deformacemi nohy. „Nejčastější příčinou vzniku deformit nohou je vrozená volnost vazů,” říká ortoped Petr Vališ. Právě tato deformace je typická právě pro dětský věk. „V kombinaci s nekvalitní obuví, která nedokáže stabilizovat dětskou nohu v tomto růstovém období ve správném postavení, může vést ke vzniku deformity nohy,” dodává Vališ.

Ohrožené nejsou jen děti, ale i dospělí a pracující lidé. Do této skupiny spadají hlavně ti, kteří mají zaměstnání, kde většinu času stojí či chodí. Za posledních deset let si spousta z těchto lidí stěžuje na zhoršený zdravotní stav. „Důvodem je kromě nekvalitního obutí také velice zhoršená fyzická odolnost obyvatelstva," potvrzuje doktor Jiří Běhounek z České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Zdravotní nebo ortopedická obuv

Ortopedická obuv ale není pro každého. Nosí se pouze v případech u jasně definovaných postižení nohy. Co se ale hodí pro každodenní obutí, je pak zdravotní obuv. Ta zabezpečuje správný vývoj nohy u dětí a u dospělých dbá na udržení tvaru nohy, její klenby atd.

„Zdravotní obuv by měla mít pevnou patu, správnou velikost a dobře tvarovanou stélku. Také by měla být prodyšná a měla by noze i nositeli zařídit dostatečný komfort při denním nošení,” říká ortoped Jiří Novotný, primář dětské léčebny Nové lázně Teplice.

Lidé ale často podceňují i nošení domácí obuvi, která by podle Novotného měla být taktéž zdravotní. V takovém obutí totiž trávíme hodně času, a to se samozřejmě týká i dětských bačkor a přezutí do školek a škol.

„Zdravotní obuv doporučuji každému, ať už k nošení doma, v zaměstnání, nebo při sportu. Ortopedickou obuv by měl používat člověk, kterému to doporučí odborný lékař, většinou ortoped. Vyrábí se buď sériově, nebo se zhotovuje individuálně na základě přesné specifikace odborníka,” uzavírá Novotný.

Lidem záleží více na stylu než na zdraví

Zaměstnanci, například kadeřníci, číšníci, lékárníci, prodavači a další, volí obuv většinou s ohledem na finanční, případně pak estetickou stránku. Tvarování, materiál či váha boty pro ně častokrát nejsou příliš důležité.

„Většina obsluhujícího personálu otázce vhodné obuvi bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost. Často je možné se setkat s číšníky v restauraci či baru, kteří mají na nohou nekvalitní nazouváky v domnění, že za dobu trvání směny se jim s chodidly nic nestane," hodnotí Radek Bušina z Asociace číšníků ČR.

„I kadeřníci tráví naprostou většinu pracovního času vestoje, usedají spíše výjimečně. Proto by určitě měli volit zdravotní obuv, která je vhodně tvarovaná, z přírodních a alergenních materiálů a neklouže. To je při práci s vodou zásadní. Přesto to ale řada kadeřníků podceňuje," souhlasí Václav Pražák z Asociace kadeřníků ČR.

Poptávka po ortopedické obuvi se ale v posledních měsících stupňuje, což komentuje i Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, dodavatel certifikované lehké pracovní obuvi. „V prvních třech měsících letošního roku jsme zaznamenali meziroční zvýšení zájmu o 30 %, a to zejména ze strany lékáren, restauračních zařízení, ale i z odvětví lehkého výrobního provozu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám