Hlavní obsah

Nepravidelná menstruace zvyšuje riziko rakoviny vaječníků

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je od určitého věku součástí života každé ženy. Jedná se o proces, s kterým se musí každá žena naučit žít. Probíhá-li vše, tak jak má, opakuje se menstruace každý měsíc. Neděje-li se tak, a dochází například k velké nepravidelnosti menstruace, může to pro ženu znamenat možné zdravotní komplikace v pozdějším věku.

Foto: Profimedia.cz

Menstruace dokáže dost potrápit. Ilustrační foto

Článek

Menstruace dokáže nejednu ženu během života dost potrápit. Ne každá má to štěstí, aby její perioda probíhala bez potíží, například různých bolestí či svalových křečí.

I samotná nepravidelnost menstruace trápí řadu žen. Kromě toho, že může znesnadňovat například odjezd na dovolenou, může představovat i možná zdravotní rizika do budoucna.

Nová studie na toto téma naznačila, že právě nepravidelnost nebo také období mezi jednotlivými cykly delší než pět týdnů může zvyšovat u žen riziko výskytu rakoviny vaječníků v pozdějším věku.

V rámci studie mezi 14 000 respondentkami bylo konkrétně zjištěno, že ženám ve věku 25 - 30 let nepravidelně menstruujícím hrozí dvojnásobné riziko výskytu či úmrtí na rakovinu vaječníků ve stáří kolem šedesáti let.

Kde začíná nepravidelnost 

Odborníci uvádějí, že menstruace se označuje za nepravidelnou tehdy, pokud se krvácení dostaví po více než 35 dnech od ukončení toho posledního (běžné je rozmezí mezi cykly 21 - 35 dní).

„Nová zjištění by nám mohla do budoucna pomoci nejen k časné diagnóze nemoci, ale také najít vhodná preventivní opatření,” uvedla pro Fox News Barbara Cohnová, ředitelka Odboru dětského zdraví a rozvojových studií v Berkeley. Výsledky studie zároveň prezentovala tento měsíc na setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny.

Dřívější studie přitom poukazovaly na přesný opak, a to že nepravidelná menstruace může naopak výskyt rakoviny vaječníků snižovat.

Podle odborníků se ale nyní potvrzuje pravý opak, i když ještě přesně netuší, proč tomu tak je. Hlavními viníky podle nich mohou být hormony, především progesteron, kterého se podle nejnovějších zjištění u žen s nepravidelnou menstruací tvoří podstatně méně.

Reklama

Související články

Menstruace dokáže ženu pořádně potrápit

Mučivá chuť na čokoládu popadla známou vždycky den dva před menstruací. Obvykle to prý spravila tabulka této pochoutky a byl klid. Spousta žen zápolí v období...

Výběr článků

Načítám