Hlavní obsah

Menstruace dokáže ženu pořádně potrápit

Právo, Petr Veselý

Mučivá chuť na čokoládu popadla známou vždycky den dva před menstruací. Obvykle to prý spravila tabulka této pochoutky a byl klid. Spousta žen zápolí v období před měsíčky s mnohem závažnějšími problémy.

Foto: Profimedia.cz

Problémy při měsíčkách a před nimi zažívá v různé míře 80 % žen.

Článek

Pokud jde o ty tělesné, často je trápí napětí a zvýšená citlivost prsou, pocit plného, nafouklého břicha, ale také otoky končetin. Snáz se unaví a nejednou mají i větší chuť k jídlu. Váha jim rovněž ukazuje, že v tu dobu lehce přibraly. Ve většině případů však jde jen o vodu, kterou jejich organismus v tomto období víc zadržuje.

Běžné bývá i to, že se potýkají s výkyvy nálad, záchvaty depresí, s úzkostí a podrážděností. Daleko snáz než když jindy se dostanou do konfliktu nebo jejich výstup skončí slzami a pláčem.

Největší potíže od 22 do 35 let

Lékaři považují tyto projevy za příznaky premenstruačního syndromu (PMS), tedy stavu zvýšeného psychického a tělesného napětí, který předchází měsíčkům. Zmíněné příznaky pociťuje v různé míře v různých kombinacích každý měsíc asi 80 % žen. U třetiny z nich jsou natolik závažné, že jim dost komplikují běžný život. Největší potíže mají ženy mezi 22. až 35. rokem.

V naprosté většině případů jde o potíže vyvolané kolísáním pohlavních hormonů v druhé polovině menstruačního cyklu, přesněji řečeno tři až deset dní před menzes.

Jak závažné jsou jejich příznaky a jestli se u nich dá vůbec hovořit o PMS, to snadno zjistí na internetových stránkách www.PMS-poradna.cz. Na nich najdou dotazník. Když ho vyplní, vyjde jim, s jak závažnou mírou potíží se musí vyrovnávat. Zjištěné výsledky zároveň mohou sloužit jako výchozí bod k debatě s gynekologem o tom, do jaké míry by se daly zmíněné příznaky zmírnit, případně eliminovat.

Proč pomáhají hormony

Jedním z možných řešení je užívání určitého typu hormonální antikoncepce. Jde o tabletky obsahující hormon progestin, který zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle. Příznivě tak působí na příznaky PMS.

Tento efekt může zlepšit také jiné schéma užívání těchto pilulek. Běžně žena bere 21 dní tabletky s hormony a 7 dní bez účinných látek, a to jen proto, aby nevypadla z rytmu každodenního rituálu. Pokud se uvedené schéma zkrátí na 24 + 4, sníží se kolísání hormonů a s ním i řada nepříjemných jevů doprovázejících PMS.

Jak to řeší přírodní medicína

Ženám, které hormony užívat nechtějí nebo je brát nemohou ze zdravotních důvodů a rády by zmírnily své potíže pomocí léků, lze v některých případech předepsat i moderní antidepresiva. Regulují hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je přenašeč mozkových vzruchů. Významně ovlivňuje, jak se cítíme a jakou máme náladu.

Milovnice přírodních prostředků mají šanci prodiskutovat s farmaceutkou v zelené lékárně, a poté s gynekologem, do jaké míry jim může pomoci vápník, hořčík a vitamín E spolu s vitamínem B6, které začnou užívat 7 až 14 dní před měsíčky. Z bylin se na zmírnění PMS hodí třezalka tečkovaná, drmek obecný, ploštičník a olej z pupalky.

Vyznavačky alternativní medicíny však musí počítat s tím, že jde o léčbu přírodní, tedy o terapii, jejíž účinnost nedokládají žádné vědecké studie. To znamená, že jim může pomoci, ale také nemusí.

Co nám říká bolest

Dalším velmi častým problémem je bolest, která může menstruaci předcházet nebo ji doprovázet. U různých žen dosahuje různé intenzity. Obvykle začíná dva až tři dny před začátkem krvácení. Bývají pro ni typické nepříjemné pocity v podbřišku, v kříži nebo v zádech. Někdy se promítá až do nohou, hlavně do oblasti stehen.

Vlastní měsíčky pak doprovází velmi silné křeče, bolesti hlavy a podbřišku, někdy také průjmy a zvracení. Ve výjimečných případech dochází i ke ztrátě vědomí.

Příčiny bývají vrozené nebo spíš zděděné. Odborníci předpokládají, že silné děložní stahy vyvolávající křeče a bolest má na svědomí vysoká hladina prostaglandinů. To jsou látky podobné hormonům. Pomáhají děloze při odlučování sliznice. Pokud jich ovšem organismus tvoří příliš mnoho, dochází k nadměrné stimulaci hladkých svalů, která vedle bolestí snadno způsobí i průjmy.

I v tomto případě bychom měli myslet na to, že bolest může být také signálem jiných gynekologických obtíží nebo chorob, například endometriózy. U mírnějších potíží řeší spousta žen své problémy pomocí léku obsahujícího kyselinu acetylsalicylovou. Tlumí funkci prostaglandinů. Populární jsou také léky s účinnou látkou ibuprofenem či propyfenazonem, který je obzvlášť u těchto problémů účinný.

Jakkoliv ženy bývají s jejich účinky spokojené, neměly by zapomínat na to, že úměrně dávce léku mohou dráždit žaludeční stěny. Není proto vhodné užívat je, pokud zápolí s vředy v žaludku nebo na dvanáctníku. Případně když v minulosti prodělaly těžší poškození jater nebo ledvin. Prostě je vždycky dobré prostudovat příbalový leták.

Jde také o kvalitu života

Dalším častým problém je příliš silné nebo dlouhé krvácení. I tady, podobně jako u bolestí a PMS, může pomoci hormonální antikoncepce. Třeba ta se zkráceným režimem užívání: 24 + 4 nebo dokonce 26 + 2, tedy 26 dní užívá pacientka tabletky s hormony a jen 2 dny pilulky bez nich.

Výhodou tohoto dávkování jsou opět menší výkyvy hladin hormonů, a tedy i obvyklé zmírnění nebo odstranění většiny potíží, které menstruaci provázejí. Ať už jsou to bolesti hlavy, v podbřišku, nebo v pánvi, napětí v prsou, poruchy nálady apod.

Další možností je zavedení nitroděložního tělíska. Po dobu pěti let uvolňuje hormon levonorgestrel. Působí pouze lokálně a snižuje výšku děložní sliznice. Brání tím vajíčku v uhnízdění, a tedy v oplodnění ženy. Ta kvůli nízké sliznici také krvácí méně nebo vůbec. Tělísko stojí kolem 6000 Kč, proto ho gynekologové doporučují klientkám, které už odrodily děti nebo které jsou v klimakteriu. I mladé dívky však s nimi mohou probrat, nakolik by jim pomohlo.

Problémy při měsíčkách a před nimi zažívá v různé míře 80 % žen a zhruba třetina z nich je mívá natolik závažné, že jim komplikují běžný život. Hodně z nich nad nimi krčí rameny a říká, že jde o ženský úděl, se kterým se musí naučit žít.

I kdyby trvaly jen týden, představuje to 3 měsíce v roce a v průběhu plodnosti ženy pak několik let života se zhoršenou kvalitou. To už mi připadá jako dost dlouhá doba na to, aby se ji žena snažila zlepšit. Samozřejmě ve spolupráci s lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zmírnit potíže před menstruací

Bolesti prsou trápily manželku pravidelně, vždycky týden před měsíčky. Ve chvíli, kdy začala užívat vitamín E, se jí podstatně ulevilo. Takhle jednoduchý krok...

Výběr článků

Načítám