Mnoho typických velikonočních receptů si české hospodyňky předávají z generace na generaci, ale nově se na stolech objevují i zdravější a novátorské verze.

Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

FOTO: Ivan Vodochodský pro Tescoma s chutí

Suroviny: 1 jehněčí hřbet, 100 g dobré slovácké slaniny, červená cibule, 2 palice česneku, 2 mrkve, 200 ml kvalitního červeného vína, dijonská hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce vinného octa, citrónová šťáva, olivový olej, tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, hrubozrnná sůl, pepř

Postup: Česnek zabalíme do alobalu a dáme ho na půl hodiny péct do trouby při teplotě 200 °C. Hřbet svážeme, osolíme, opepříme a opečeme ho ze všech stran na oleji dozlatova.

Mezitím si posekáme bylinky, které smícháme s olejem, citrónovou šťávou, vymačkaným opečeným česnekem a rozdrobeným toastovým chlebem. Hřbet potřeme hořčicí, navrch dáme bylinkovou směs a hřbet dáme dopéct na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C.

Mrkev a cibuli nakrájíme na klínky a necháme na olivovém oleji s medem a vinným octem zkaramelizovat. Po vyjmutí upečeného masa ho necháme odpočinout, výpek zastříkneme vínem a vysmažíme na požadovanou hustotu.

Jehněčí na rozmarýnu

FOTO: Jan Barták, šéfkuchař restaurace U Schnellů (2x)

Suroviny:

Jehněčí maso: 1 kg masa, 1 kg cibule bílé, 400 g mrkve, 300 g celeru, 50 g rozmarýnu, 4 dcl červeného vína, 5 g soli, pepř, 0,75 l vývaru

Nádivka: bílý chléb 2 ks, 50 g libečku, 100 g vaječného žloutku, 5 g pepře černého, 5 g soli

Knedlíky: 1 kg brambor, 1 vejce, 100–200 g hrubé mouky , 20 g soli


Postup: Jehněčí maso odblaněné a očištěné osolíme a opepříme, na připraveném plátku masa upravíme nádivku a pomocí provázku vytvoříme roládu.

V hlubším pekáči nebo kastrolu rozpálíme tuk a maso zprudka opečeme. Přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, rozmarýn a zastříkneme červeným vínem. Zalijeme do 2/3 vývarem a dusíme doměkka v již předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.

Knedlíky připravujeme z bramborového těsta = vařené brambory spojíme vejcem, dochutíme a po přisypání mouky vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme knedlíky. Ty ve vařící vodě vaříme asi 20 minut.

Králičí stehna

FOTO: Jan Barták

Suroviny: králičí stehýnko 8 ks,  300 g slaniny (špek), 1 kg cibule bílé, 5 g soli, 5 g pepře, 50 g tymiánu, 1500 g čerstvého špenátu, 1 dcl olivového oleje, 10 g česneku

Noky: 1 kg brambor, 1 vejce, 100–200 g hrubé mouky, 20 g soli

Postup:  Králičí stehna protkneme slaninou a v předehřáté troubě je dáme péci na plech, ve kterém je na plátky nakrájená cibule. Maso opepříme, osolíme a nahoru dáme ještě pár smítek tymiánu. Podlijeme a necháme péci doměkka.

Noky: Z předem uvařených brambor připravíme bramborové těsto za použití vejce a hrubé mouky. Noky tvarujeme lžící a vkládáme do vroucí osolené vody.

Špenát: Listy čerstvého špenátu spaříme na troše vývaru a olivového oleje a po dochucení solí a pepřem ihned servírujeme.


Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

FOTO: Klasa (2x)

Suroviny: 4–5 vařených vajec, 60 g tradičního českého másla, 1 ½ lžíce plnotučné hořčice, 2 balení sýru žervé, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup:  Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou.
Jehněčí roláda na česneku
Jehněčí roláda
Suroviny: cca 1,5 kg jehněčí plece, 3 stroužky česneku, 400 g listového špenátu, lžička sušené majoránky, 8 plátků zauzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem.

Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.

Pečené kuře nadívané jarní nádivkou s kopřivami a mandlemi

FOTO: Vodňanské kuře

Suroviny: kuře, 500 g toustového chleba, 4 vejce, 2 dcl mléka, hrst kopřiv, hrst mandlí
Postup: Kuře vykostěte, toustový chléb nakrájejte na kostičky a opečte. K opečenému chlebu přidejte žloutky ze 4 vajec (z bílků vyšlehejte sníh). Přidejte mléko, nasekané spařené kopřivy a loupané mandle. Dle chuti přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte a směsí naplňte kuře. Zašijte nití (nebo spíchněte špízovými jehlicemi). Zbytek nádivky vytvarujte a pečte zároveň s kuřetem. 
Nádivkové muffiny

FOTO: Emco (2x)

Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř.

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.
Ovesné palačinky se špenátem

Suroviny: 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce (mohou být jen bílky), 200 ml mléka, špetka soli.

Náplň: 450 g mraženého listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, lžíce rostlinného oleje

Postup: Na oleji necháme zesklovatět nasekanou cibulku, pak vsypeme špenát a přiklopený krátce podusíme, aby změkl. Osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl a vejce. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby můžeme přidat vločky nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto.

Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijete teflonovou pánev, můžete smažit bez použití tuku. Tenké palačinky plníme připraveným špenátem, zavineme a podáváme.

Jarní drůbeží vývar s bylinkovými nudlemi
Vývar

FOTO: Náš grunt (3x)

Suroviny:

Vývar: 1 farmářské kuře (farma Loužná), 2 petržele, ¼ celeru, 2 mrkve, 1 cibule, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 litry vody

Bylinkové nudle:  200 g hrubé mouky, 2 vajíčka, 1 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžíce nakrájené pažitky

Postup vývar: Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a společně s kuřetem a kořením vložte do velkého hrnce. Na mírném plamenu nechte táhnout 3 hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Slijte vývar přes jemné sítko a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého vývaru seberte ztuhlý tuk, aby polévka nebyla příliš mastná (voňavý kuřecí tuk se dá použit podobně jako například vepřové sádlo). Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky jemně nakrájenou zeleninu – vařit stačí chvíli, aby zůstala křupavá. Poté zvlášť uvařené nudle a případně také maso.

Postup nudle: Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, poté zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky a uvařte ve slané vodě, aby se vývar nezakalil.

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Velikonoční nádivka
Suroviny: 6 den starých rohlíků, 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, 1 lžíce másla

Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a poté najemno posekejte, ručně nebo v elektrickém sekáčku.

Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou a poté zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.

Salát z medvědího česneku a mladého špenátu
Salát

Suroviny: 100 g mladého špenátu, svazek medvědího česneku, 2 farmářská vejce, 1 rohlík (na krutonky)

Zálivka: 3 lžíce panenského slunečnicového oleje, 1 lžíce bio hořčice jemné, 2 lžičky bílého vinného octa, špetka soli

Postup: Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte.

Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vařeným vajíčkem.

Slovenská vaječná hrudka
Slovenská hrudka
Suroviny: 1 litr čerstvého plnotučného mléka, 10 farmářských vajec, ½ lžičky soli

Postup: Prošlehejte mléko s vajíčky a solí a nalijte do mlékovaru (je možno i v hrnci, ale spíše hrozí, že se směs připálí). Přiveďte k varu a průběžně míchejte, po čase se směs začne srážet a připomínat tvaroh – oddělí se voda a pevná hmota. V tom okamžiku směs vylijte do cedníku vystlaného pláténkem, jemně uhlaďte do tvaru bochníku, pláténko svažte a balíček s hrudkou někam pověste, aby vlastní váhou odkapal. Poté vyklopte a uložte do lednice.

Hrudka je velmi jemná lahůdka lehce připomínající sýr. Skvěle doplňuje výrazné šunky a pálivý křen. Je také možné ji různými bylinkami dochutit – v poslední fázi, kdy se v hrnci již sráží, ale nejlépe chutná samotná.