Hlavní obsah

Ranní návyky, které zbytečně ničí pohodu během dne

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každé ranní vstávání se dá vykreslit růžovými barvami. Někdy je to vinou nedostatku spánku, jindy stres nebo chrápající partner. I když se vzbudíte do skvělého rána, nemusí vám však pohoda a dostatek energie vydržet celý den. Někdy za to mohou ranní návyky, kterými se obíráte o potřebnou energii do nového dne.

Foto: Profimedia.cz

Šálek dobré kávy po ránu povzbudí...

Článek

Věcí, které vám mohou hned po ránu zkazit náladu a které moc neovlivníte, je celá hromada. Stačí nejezdící výtah v domě, zácpa na dálnici či zapomenutý deštník, zrovna když venku hodně prší – a elán z dobrého odpočinku je ten tam.

Aby se to zbytečně ještě nezhoršilo, je dobré vyvarovat se po ránu i některých návyků, které mohou celou situaci ještě zhoršit.

Ranní káva příliš brzy 

Šálek dobré kávy po ránu může povzbudit, je ale zároveň dobré vědět, kdy si ho dopřát, cituje server womenshealthmag.com.

Jak uvádí doktor Steven Miller, neurovědec z univerzity v Marylandu, energetická hladina stoupá u člověka přirozeně po probuzení. Jakmile si hned po vyskočení z postele dáte šálek kávy, už tak narůstající hladina energie se nárazově zvýší, a výsledkem může být následná nervozita a nesoustředěnost přes den.

Dle jeho vyjádření je ideální dát si šálek kávy zhruba hodinu poté, kdy vstanete. Pak její účinek nejvíce zužitkujete.

Příliš malá snídaně

Jablko po ránu nebo jeden malý jogurt může možná na snídani někomu stačit, je ale velká pravděpodobnost, že to bude mít za následek nadměrný přísun jídla v odpoledních hodinách.

Kromě malé porce totiž výše uvedená snídaně neobsahuje všechny živiny, které jsou potřebné k řádnému nasycení organismu. Vydatná snídaně by měla obsahovat cca 15 g bílkovin, 2,5 g vlákniny, nějaké sacharidy a také zdravé tuky, uvádí nutriční specialistka Michelle Davenportová. V celkovém souhrnu by měla prospěšná snídaně obsahovat alespoň 450 kalorií.

Kontrola e-mailu nebo zpráv na sociálních sítích

Stále častějším zlozvykem, který vás může rozladit na celý den, je kontrola e-mailové schránky nebo statusů na sociálních sítích bezprostředně poté, co vstanete. Stačí totiž jedna nepříjemná zpráva, a dobrá nálada a ranní pohoda jsou tatam.

Zkuste se místo toho soustředit chvíli pouze na sebe – práce ani přátelé na internetu vám neutečou. Dopřejte si dobrý šálek kávy či čaje, uvolněte se a chvilku relaxujte.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlozvyky mohou být zdraví prospěšné

Snad každý rodič odmalička nabádá své dítě, že některé věci se prostě nedělají, alespoň ne na veřejnosti. Taková doporučení si pak nejeden člověk s sebou nese...

Chování, které ničí i velmi pevné vztahy

Najít vhodného partnera pro život nebývá někdy jednoduché. Když už ho naleznete, ani velká počáteční zamilovanost vám nezaručí, že daný svazek vydrží navěky....

Výběr článků

Načítám