Hlavní obsah

Bludy, které o rakovině kolují na internetu

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do jeho života. Po prvotním šoku se projeví touha vyhledat si co nejvíce informací ze všech dostupných zdrojů. Nejvíce pak na internetu. Jenže po chvíli „surfování“ se ve většině případů dostavují pocity marnosti, beznaděje a zmatenosti, které jsou dány množstvím mnohdy i protichůdných informací, které na českém internetu kolují.

Foto: onkoportal.cz

Matoucí informace mohou nemocného člověka velmi rozhodit.

Článek

Na internetu může totiž publikovat kdokoli, tedy i osoba, která nemá patřičné vzdělání ani zkušenosti pro daný obor.

Nemocný člověk je přitom ochoten věřit všemu a zkusit cokoli, jen aby nad rakovinou zvítězil. Mnohdy je to ztráta času, který je přitom v ten okamžik nejcennější.

Největší internetové mýty o léčbě rakoviny
1. Rakovinu kostí, žaludku a střev vyléčíte lžící skořice a medu 3xdenně po dobu jednoho měsíce
2. Rakovinu lze vyléčit oxidem chloričitým
3. Před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu ochrání kvašené zelí
4. Léčba jedlou sodou zmenšuje nádory
5. Rakovinu kůže i všech vnitřních orgánů vyléčí výtažek z konopí
6. Rakovinu vyléčí jádra ovoce
7. Před rakovinou vás ochrání jmelí
8. Proti rakovině používejte javorový sirup a jedlou sodu
9. Rakoviny vás zbaví konzumace hlívy ústřičné

Mnohem efektivnější je hledat informace na místech, která jsou ověřená předními odborníky na onkologii, jako je například Onkoportál.cz. Zde lidé naleznou kromě jiného i  služby právního a finančního poradenství, seznam komplexních onkologických center nebo přehled pacientských organizací.

Co je Onkoportál

Onkoportál poskytuje nejen validní onkologické informace, ale také služby právní, finanční a sociální pomoci.

Zájemci mohou využít jeho služeb na adrese www.onkoportal.cz nebo prostřednictvím dostupných stojanů s iPady. Prozatím jsou k dispozici především v hlavních  centrech onkologické léčby. Dostupná je nově také aplikace pro chytré telefony.

Pro ty, kdo nemají internetové připojení nebo upřednostňují telefonický kontakt, je k dispozici bezplatná linka 800 100 259

Ředitel Masarykova onkologického ústavu a člen rady Onkoportálu MUDr. Jiří Vorlíček říká, že: „Portál tohoto charakteru na českém internetu jednoznačně chyběl. Pacienti ve svízelné situaci jsou často bezradní při pročítání různých neověřených webových stránek a nejsou z toho moudří. Samozřejmě stále platí, že finální doporučení týkající se diagnostiky či léčby rakoviny poskytne pacientovi vždy jeho lékař."

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Výběr článků

Načítám