V poslední době není rozhodně ničím výjimečným potkat ve svém okolí lidi, kteří mají tolik práce a povinností, že ve snaze všechno stihnout odkládají "neaktuální" potřeby, například dobu vymezenou na oběd. Trošku svědomitější jedinci, kteří si jsou vědomi toho, že oběd je důležitou součástí dne, volí většinou rychlý oběd donesený do kanceláře, v horším případě nějakou náhražku z bufetu nebo blízkého obchodu.

V Česku je stanovena zákonná přestávka na jídlo na minimálně 30 minut, která má být poskytnuta zaměstnanci nejdéle po šesti hodinách práce. Ruku na srdce, ne každý z nás si ale může dovolit hned po uplynutí šesti hodin v pracovním procesu jen tak všechno odložit a jít se najíst, i když bychom nakrásně chtěli.

Navíc v době, kdy se pracovní nároky i konkurence stále zvyšují a stačí jedno malé zaškobrtnutí a jste bez práce. Stále více lidí tak volí "nejschůdnější" variantu - jídlo v kanceláři, které zabere mnohem méně času (už jen proto, že ušetříte čas potřebný k docházce do nějaké slušné restaurace).

Že je rychlé a hltavé jedení nezdravé, víme všichni, málokdo se tím ale řídí. Dokládá to i zjištění, že kvůli nadměrné pracovní náplni jíme stále častěji právě v kanceláři, a oběd nám zabere zhruba jen 10 - 20 minut (přičemž 20 minut je už poměrně dlouhá doba).

Britové mají na jídlo hodinu, málokdo ji využije 

Nejsme v tom ale sami. Podobně jsou na tom například ve Velké Británii, tradiční hodinovou pauzu na oběd tady dodržuje jen málokdo (pouze každý pátý zaměstnanec).

Většina zaměstnanců pak využívá k obědu méně než půlhodinu, a podobně jako u nás je nejčastější příčinou nadbytek práce, kterou prostě musí nějak stihnout (na úkor vlastního zdraví).

Z výzkumu ohledně stravování britských zaměstnanců vyplynulo zajímavé zjištění, že lidé krátící si záměrně obědové pauzy pracují v návaznosti na tento fakt o 128 hodin déle než ti, kteří využívají celou hodinu. Což je v součtu neuvěřitelných 16 pracovních dní (o 8 hodinách) navíc, uvádí server Daily Mail.

Téměř 60 procent zaměstnanců pak přiznalo, že na oběd nikam nedocházejí a jídlo si buď nosí z domova, nebo si kupují něco poblíž a jídlo konzumují v kanceláři. Dva z pěti lidí pak také přiznávají, že kvůli nadměrnému množství práce několikrát do měsíce dokonce oběd naprosto vyřadí (nejčastěji lidé ve věku 18 - 24 let). Nejdelší pauzu na oběd dodržují podle zjištění zaměstnanci starší 55 let, a to zhruba 38 minut.