Hlavní obsah

Operace šedého zákalu bez použití nože

Novinky, Andrea Zunová

Je to převratná událost v oční medicíně. Operace šedého zákalu bez použití nože. V hlavní roli je femtosekundový laser LenSx. V Česku jsou jen dvě pracoviště, kde je možné takovou laserovou operaci podstoupit. Jedním z nich je pražská oční klinika DuoVize. Její lékařka Eva Jerhotová Novinkám řekla, že operace laserem je přesná, jemná a šetrná.

Foto: Profimedia.cz

Oči si zaslouží kvalitní péči.

Článek

S jakými problémy se na vaši oční kliniku lidé nejčastěji obracejí?

Nejvíce se na nás obracejí pacienti, kteří se chtějí zbavit brýlí – jak na dálku, tak i na čtení, protože nabízíme celou škálu řešení - od laserových operací po výměny očních čoček. Zároveň máme velkou klientelu v pacientech se šedým zákalem. Nabízíme kvalitní nitrooční čočky i na náklady zdravotní pojišťovny, ale také tito pacienti si mohou připlatit a splnit si přání vidět dobře a navíc nebýt závislí na brýlích.

Přichází také stále více pacientů „jen“ na vyšetření – chtějí mít jistotu, že jejich oči budou perfektně vyšetřené, že dostanou správné brýle a také oceňují, že jim dopodrobna vysvětlíme v jakém stavu je jejich zrak a jak o něj mohou pečovat. To všechno v nestresujícím, příjemném prostředí, včetně vlídného personálu.

Foto: oční klinika DuoVize

MUDr. Eva Jerhotová

Provádíte laserovou operaci šedého zákalu. V čem je tento zákrok převratný?

Jedná se o chirurgii bez nože. Proceduru řídí počítač, který na mikrometr přesně navede paprsek femtosekundového laseru do tkání. V nich zahřátím buněk dojde k jejich oddělení do dvou vrstev, k jakémusi „řezu“. Počítač programuje sám chirurg, na základě svých zkušeností volí délku, hloubku i úhel řezu. Takto je operace katarakty minimálně závislá na lidské technické chybě. Po celou dobu laserové procedury, což jsou 4 první kroky operace, je oko neprodyšně uzavřené proti okolí a nemůže tedy dojít k průniku infekčních zárodků do oka. Všechny řezy jsou natolik přesné, že námi předpovězené a vypočtené dioptrie vycházejí v naprosté většině operací. Také se předpokládá větší ochrana sítnice, oko je odolnější proti nepříjemnému pooperačnímu otoku centra nejostřejšího vidění. Očekává se i menší podíl tzv. druhotných šedých zákalů, které po měsících či letech od operace vyžadují dodatečné „vyčištění čočky“ speciálním YAG laserem.

Je tento zákrok vhodný i pro lidi, kteří jsou např. po úrazu?

Výsledky nejnovějších studií i našich zkušeností ukazují, že i u oka po tupém úrazu je laserový zákrok šetrnější ve srovnání s klasickým postupem. Nevhodní jsou jedině pacienti, kteří nemají průhlednou rohovku (přední část oka) např. po poleptání nebo po těžkém zánětu a také pacienti, kteří nejsou schopní bazální spolupráce (s mentálním hendikepem, apod.)

Foto: Profimedia.cz

Operace šedého zákalu laserovým přístrojem LenSx.

S laserem asi ještě nemá moc lidí zkušenosti, a proto se mohou obávat, že je může nějak poškodit. Je to reálná obava?

S tímto typem laseru, který umí vytvořit jakoby řez tkáně, se již léta pracuje v refrakční chirurgii, při metodě NeoLASIK či femtoLASIK se jím odděluje rohovková lamelka. Tím se významně rozšířilo množství pacientů, kteří jsou na laserové operace vhodní, protože si můžeme dovolit vytvořit co nejtenčí plátek rohovky a ještě je jeho tloušťka s jistotou předpověditelná.

Laser je vždy propojen s nějakým vysoce přesným zobrazovacím zařízením, u přístroje LenSx na operaci šedého zákalu je to optický koherentní tomograf, který podobně jako ultrazvuk zobrazuje všechny tkáně oka v každém okamžiku programování i během vlastní operace. Poloha oka je tedy během operace neustále monitorována, paprsek je naváděn jen tam, kam má.

Samotná energie femtosekundového laseru působí jen v místě záměru, únik do okolí je bezvýznamný.

Foto: Profimedia.cz

Operace šedého zákalu laserovým přístrojem LenSx.

Pacientům, kteří mají třeba již jen jediné vidoucí oko a potřebují odoperovat šedý zákal, lze tuto metodu z hlediska záruky bezpečnosti jen doporučit.

Jedná se o novinku v operaci šedého zákalu. Kolik lidí už bylo odoperováno?

V současnosti je přístrojem LenSx odoperováno celosvětově okolo 60 tisíc pacientů. Česká republika se zavedením této metody nijak nezaostává, na celém světě je 200 přístrojů, z toho u nás 2. Za tento komfortní postup je ovšem zatím třeba si připlatit, přesto to mohu jako investici do zdraví jen doporučit.

Laserem na šedý zákal

Laserová operace šedého zákalu se vyznačuje přesností a zároveň zkracuje dobu hojení a zrychluje návrat vidění. Pacient za tuto operací v současné době zaplatí 17 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový laser může změnit barvu očí

Americký lékař Gregg Homer testuje novou laserovou metodu, která by mohla změnit barvu lidského oka. Podle Homera by dvacetisekundové záření tohoto paprsku...

Výběr článků

Načítám