Hlavní obsah

Nový laser může změnit barvu očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký lékař Gregg Homer testuje novou laserovou metodu, která by mohla změnit barvu lidského oka. Podle Homera by dvacetisekundové záření tohoto paprsku mohlo odstranit pigment z hnědého oka, které by se tak stalo modrým.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékař nyní potřebuje 750 tisíc dolarů (13,5 miliónu korun) na pokračování klinických testů. Jiní oční experti ale varují, že zničení očního pigmentu může způsobit zrakové problémy, pokud do zornice svítí světlo, informuje BBC.

Společnost Stroma Light, která zajišťuje komercionalizaci projektu, předpokládá, že potrvá ještě asi 18 měsíců, než budou dokončeny bezpečnostní testy.

Proces zahrnuje počítačový systém skenů, který fotí duhovku a zpracovává informace o tom, které oblasti oka budou zpracovány. Poté je spuštěn laser, jenž  několikrát po sobě zacílí na jednotlivá místa duhovky.

Podle doktora Homera není žádné nebezpečí poškození oka. Po prvním týdnu procesu barva oka ztmavne. Když začne „zažívací“ proces, po asi třech týdnech barva oka zmodrá.

„Pigment je tam z nějakého důvodu, pokud o něj přijdete, můžete mít problémy, například dvojité vidění,“ řekl oční lékař z britské Stoke Mandeville Hospital Larry Benjamin. Podle Homera však zatím žádné důkazy ohledně zranění nebo zdravotní újmy neexistují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám