Hlavní obsah

Z vyšetření mozku lze vyčíst kolik přátel dotyčný má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Jedinci s velkým počtem přátel mají více rozvinutou část mozkové kůry přímo nad očima. Tzv. orbitální čelní kůra a její struktura a velikost skutečně souvisí s počtem přátel, které lidé ve svém okruhu mají. A podle magnetické rezonance a zobrazení této části mozku mohou neurologové zjistit, kolik přátel dotyčná osoba má.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s větším počtem přátel mají lepší schopnost číst mysl druhých a chápat, co si jiní myslí.

Článek

Podle profesora Robina Dunbara z Oxfordské univerzity to znamená, že lidé musejí mít dost kognitivních schopností, aby si udrželi určitý počet přátel, přičemž těmi se nemyslí všechny osoby, které člověk zná, ale pouze ty, s nimiž má přátelský vztah. Klíčovými kognitivními schopnostmi se myslí tzv. mentalismus neboli schopnost číst mysl druhých, chápat, co si jiní myslí, což je zásadní pro zvládání složitého sociálního světa včetně schopnosti vést konverzaci.

„Mentalismus je to, kdy je jedno individuum schopno sledovat přirozenou hierarchii včetně stavu myslí jiných individuí… Být schopen zachovávat pět různých mentálních stavů je přirozeným vyšším limitem pro většinu dospělých,“ tvrdí profesor Dunbar.

Počet přátel ovlivňuje také dostatek volného času pro socializaci, geografie, osobnost a pohlaví, ale podle Dunbara má jeden ze zásadních vlivů právě schopnost číst to, co si druzí lidé myslí. A tuto schopnost mají rozvinutější osoby, které mají větší orbitální prefrontální kůru mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám